© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas sako, kad bankų sąjungą, dėl kurios reikšmingai pasistūmėta šią savaitę Briuselyje, galima laikyti didžiausiu Europos integracijos žingsniu nuo pat bendrų pinigų sukūrimo 1999 metais.

“Pasiektas kompromisas itin svarbus, siekiant ateityje užtikrinti, kad bankų problemų finansines pasekmes pirmiausia patirtų patys bankai, o ne valstybės narės ir jų mokesčių mokėtojai. Dėl to valstybės narės nutarė per dešimties metų laikotarpį sukurti bendrą bankų pertvarkymo fondą ir numatyti kylančių problemų finansavimo mechanizmus pereinamuoju laikotarpiu. Kadangi kol kas pasiektas tik politinis kompromisas, daug praktinių gyvendinimo klausimų dar bus sprendžiama ateityje”, – “Verslo žinioms” sakė Vitas Vasiliauskas.

Antroji bankų sąjungos sudėtinė dalis – bendrasis bankų pertvarkos mechanizmas – apibrėš, kaip bus sprendžiamos bankų problemos ir pasidalijama finansinė našta. Lietuvoje dominuoja euro zonai nepriklausančios Skandinavijos bankai – Švedijos SEB ir “Swedbank”, Norvegijos DNB, Danijos “Danske Bank”.

V.Vasiliauskas mano, kad Lietuvai tapus bankų sąjungos nare, Europos centrinis bankas (ECB) perimtų SEB, “Swedbank” ir DNB tiesioginę priežiūrą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: