Asta Grabinskė organizatorių archyvo nuotr.

Itin konkurencingoje darbo rinkoje siekdami išlaikyti geriausius darbuotojus įmonių vadovai imasi pačių įvairiausių priemonių. Darbuotojo motyvacijos didinimas jau seniai neapsiriboja tik vienkartiniais finansiniais paskatinimais metų pabaigoje. Net atvirkščiai,  pinigines premijas darbuotojai vis dažniau linkę vertinti kaip savaime suprantamą dalyką, o jas gavus noras dirbti geriau, daugiau, greičiau padidėja tik laikinai.

„Vilkikų vairuotojai sudaro didžiąją mūsų darbuotojų dalį, puikiai žinau, koks sunkus yra vairuotojo darbas, norėjosi dar labiau pasirūpinti žmonėmis, leisti jiems pajusti, kad yra vertinami, kad esame suinteresuoti juos išlaikyti. Ieškodami būdų išlaikyti geriausius žmones sukūrėme sistemą, padedančią jiems sistemingai taupyti ir kartu turėti finansinę pagalvę“, – motyvacinės sistemos idėja dalijasi tarptautinių krovinių pervežimo bendrovės „Agrologistika“ vadovas Saulius Petravičius.

Jau devynerius metus bendrovė taiko ypatingą darbuotojų motyvacinę sistemą. Vairuotojai – vieni labiausiai migruojančių darbuotojų įmonėje, juos išsaugoti sunku. Tad daugiau nei dvejus metus dirbantiems savo vairuotojams įmonė pasiūlė pensinį draudimą, kurio pagalba darbuotojai ne tik kaupia lėšas pensijai, bet ir yra apdraudžiami gyvybės draudimu.

„Darbuotojus labiausiai motyvuoja tai, kad įmokas už juos atlieka bendrovė, o dirbantiems ilgiau – penkerius ar dešimt metų – įmokas vis didiname, o kaupiama suma taip pat auga“, – teigia S. Petravičius, kurio vadovaujamoje įmonėje šiuo metu yra apdrausti beveik trečdalis darbuotojų.

Gyvybės draudimo ir pensijų bendrovės „Aviva Lietuva“ generalinė direktorė Asta Grabinskė sako, kad kiekvienam specialistui jo atlyginimo dydis, augimo sistema ir papildomos skatinimo priemonės įmonėje yra svarbūs dalykai, tačiau ne mažiau svarbu – tai, kaip žmogus jaučiasi darbe.

„Kai kurių profesijų specialistai yra itin paklausūs, tad bėgant metams įmonės pradėjo varžytis, kurios suteiks komfortiškesnes darbo sąlygas. Šiuo atveju, apdrausdamas darbuotojus, darbdavys galvoja apie finansiškai saugią jų ateitį. Gal jaunas darbuotojas dar nelabai noriai galvoja apie gyvenimo rudenį, tačiau pasiekęs brandesnį gyvenimo etapą susimąsto – dabar gyvenu gerai, o kas bus baigus karjerą – nesinori gyventi iš kelių šimtų eurų pensijos“ , – sako A. Grabinskė.

Deja, sukaupti atsargų gyvenimo rudeniui savarankiškai geba ne kiekvienas. Čia svarbus darbdavio vaidmuo, jo pagalba suteikiant darbuotojui ir jo šeimai ramybę dėl ateities.

„Aviva Lietuva“ gyvybės draudimo ir taupymo  paslaugomis naudojasi  beveik daugiau nei 400 šalies įmonių, kurios yra apdraudusios daugiau nei 1200 darbuotojų. Draudimo įmokos kinta priklausomai nuo pasirinktos draudimo sumos. Nors darbdaviai renkasi mokėti ir minimalias įmokas, nuo 12 eurų mėnesiui, vidutinė įmoka per mėnesį siekia 72 eurus. Tai rodo, kad darbdaviai darbuotojų gyvybės draudimui noriai skiria ir gerokai daugiau lėšų.

Petravičiaus vertinimu, tokio pobūdžio motyvacinę sistemą kritiškai vertina trumpalaikiais kontraktais suinteresuoti ir menkai finansinę ateitį planuojantys žmonės. Ši motyvacinė sistema padeda ne tik atsijoti vienadienės naudos ieškotojus, bet ir ilgamečiams darbuotojams jaustis labiau vertinamiems, finansiškai saugiems.

„Lėšas kaupiant ilgus metus, darbuotojo sąskaitoje susikaupia solidi suma, kuri padės jam oriai gyventi senatvėje. Lojalumas – viena didžiausių vertybių, turime darbuotojų, kurie pas mus jau beveik 20 metų“, – patirtimi dalijasi S. Petravičius.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: