"WeWork" biuras, bendrovės nuotr.

Ši kompanija, įkurta 2010 – aisias metais, užsiima biurų nuoma verslininkams ir laisvai samdomiems darbuotojams. Pati bendrovė savo tinklapyje startuolį WeWork apibūdina tokiais žodžiais: „WeWork yra platforma kūrėjams. Mes suteikiame viską, ko reikia norint sukurti gyvenimą (life), ne tik egzistavimą (living)“.

2014 – ųjų Spalio mėnesio duomenimis, WeWork turi 54 bendradarbiavimo erdves, t.y. biurus, Niujorke, Bostone, Filadelfijoje, Vašingtono DC (Kolumbijos apygardoje), Majamyje, Čikagoje, Ostine, Berkelyje, San Franciske, Los Andžele, Portlande, Sietle. Taip pat yra tarptautinių biurų Londone, Amsterdame, keliuose Izraelio miestuose. Pastaruoju metu bendrovė sparčiai plečiasi, tikslesnes vietas galima rasti jos tinklalapyje. Pranešama, kad šių metų Kovą įmonės vertė pakilo 780 mln. JAV dolerių ir dabar siekia 16 mlrd. JAV dolerių.

Kaip viskas prasidėjo, kaip pavyko realizuoti šią idėją? Adam Neumann, vienas iš kompanijos įkūrėjų, kuris gimė Izraelyje, tarnavo kariniame jūrų laivyne, o 2001 – aisiais persikėlė į JAV, pasakoja: „Prieš pradėdamas WeWork, aš turėjau įmonę Dumbo, Brukline, kuri prekiavo vaikiškais drabužėliais. Dirbau tame pačiame pastate kaip mano bendraautorius  Miguel McKelvey, dirbantis architektu mažoje firmoje. Tuo metu aš supratau, kad „sėdžiu ne savo rogėse“.

22

“WeWork” biuras, bendrovės nuotr.

McKelvey ir Neumann matė, kad ne visos pastato patalpos yra naudojamos ir sugalvojo įsteigti bendradarbiavimo vietą kitiems verslininkams. Po ilgų pastato savininko įtikinėjimų, McKelvey ir Neumann sukūrė pirmąją būsimos kompanijos erdvę 2008 – aisiais, pavadinimu Green Desk. Kompanijos dėmesio centre buvo sukurti bendradarbiavimo erdvę, išlaikančią ekologinę pusiausvyrą, t.y. naudojančią baldus, pagamintus iš perdirbtų medžiagų, ir vėjo energiją.

33

“WeWork” biuras, bendrovės nuotr.

Green Desk greitai suklestėjo. Įkūrėjai šią erdvę pardavė pastato savininkui ir gavo pradines pajamas  pradėti WeWork. „Per savaitę mes supratome, kad buvimas „žaliais“ turi būti dalis bet ko, ką darysime,“ – sakė Neumann. Du įkūrėjai žinojo, kad jie turi gerą koncepciją.

44

“WeWork” biuras, bendrovės nuotr.

WeWork erdvės išties traukia verslininkų ir ypač jaunų darbuotojų akis. Jos yra stilingos ir jaunatviškos, jaukios ir žavios. Jos ne tik suteikia darbo erdves, bet ir yra aprūpintos tokiais patogumais kaip nemokamas alus, maisto atsargų šaldytuvas, stalo futbolo stalai.

66

“WeWork” biuras, bendrovės nuotr.

WeWork veikimo principas yra toks, kad tiek laisvai samdomi darbuotojai, tiek verslininkai gali turėti narystę šioje bendruomenėje ir tiek vieni, tiek kiti gali iš to gauti naudos. „WeWork dėka aš įsigijau beveik tuziną naujų klientų per mažiau nei du mėnesius, to nebūčiau padaręs be šio tinklo,“ – sako Iron Consulting & Staffing, LLC įkūrėjas ir vadybininkas David Perlman.

55

“WeWork” biuras, bendrovės nuotr.

Panašių pasisakymų galima rasti bendrovės tinklalapyje. Ten pat ir yra keletas nuotraukų, kuriomis erdvėse dirbantys darbuotojai pasidalino socialiniame tinkle Instagram. Panašu, kad žmonėms patinka čia leisti laiką. Viena darbuotoja Twitteryje parašė : „Nemanau, kad kada nors anksčiau pirmadienio rytą būsiu tokia laiminga…. myliu mūsų nuostabų naująjį ofisą!“

77

“WeWork” biuras, bendrovės nuotr.

Nepaisant to, platforma WeWork sulaukia kritikos. Ji neseniai sukėlė ginčą dėl pastatų apsaugos.  Nors net jai bendrovė taptų itin pelninga, kai kurie skeptikai tvirtina, kad ji gali nesugebėti palaikyti savo įkainotos vertės. Jų teigimu, tai gali būti dalis naujo technologinio „burbulo“. Taip pat yra abejonių dėl tokio verslo modelio sugebėjimo išlaikyti ekologiškumą.

Sužinok daugiau! Spausk čia ir tapk mūsų draugu „Facebook’e“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: