(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Šį savaitgalį Kaune, prekybos miestelyje „Urmas“, vyks tradicinė „Linabrukio mugė“ į kurią suvažiuos tautodailininkai ir amatininkai iš visos Lietuvos.

Lapkričio 7–8 dienomis vyksiančios mugės lankytojams bus demonstruojami senieji amatai, pristatomi gaminiai iš lino, pasakojama ką galima pasigaminti iš lino.

„Linabrukio“ pavadinimas šiai mugei duotas neatsitiktinai – senovės lietuviai taip vadino lapkričio mėnesį. Šiuo metų laiku linai būdavo brukami – tai viena iš paskutinių ilgo linų apdorojimo proceso dalių, skirta „išvalyti“ juos nuo spalių ir susivėlusių linų.

„Ateinančiais, 2010-aisiais metais, prekybos miestelis Urmas planuoja ir toliau organizuoti specializuotas muges-šventes, kuriose galima įsigyti rankų darbo, tautinio amato gaminių, natūralių produktų, kurių negalima įsigyti tradicinėse prekybos vietose.

Jau antrus metus, rengiamomis mugėmis yra patenkinti tiek pirkėjai, tiek prekybininkai“, – sako Jonas Plenta, prekybos miestelio „Urmas“ rinkodaros vadovas.


Apie Linabrukį.
Iš lininių audinių lietuviai siūdavo daugumą savo drabužių, todėl šis augalas buvo labai svarbus.

Tad nenuostabu, kad trečiąją Ilgių (Vėlinių) dieną, Vaižganto – dievo, globojančio augalus ir derlių – šventės metu merginos prašydavo jo, kad užderėtų linų ir kanapių derlius, kad joms „netektų vaikščioti nuogoms“.

Tačiau vien gero derliaus neužtekdavo – linų padorojimo procesas buvo ilgas ir nelengvas, paskutinįjį rudens mėnesį jie būdavo brukami ir šukuojami.

Tai būdavo daroma ilgais ir tamsiais rudens vakarais, todėl šiuos darbus atliekančios merginos ir moterys rinkdavosi vienoje kurioje nors kaimo troboje ir vakarus praskaidrindavo įvairiomis dainomis, mįslėmis, žaidimais.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: