Kaunas.lt archyvo nuotr.

Kauno miesto savivaldybė kartu su Kauno policijos Bendruomenės pareigūnų veiklos skyriumi ir Visuomenės sveikatos biuru inicijavo prevencinę akciją prieš nepilnamečių rūkymą.

Informacinės akcijos metu lapkričio 9 – 13 dienomis lankomasi dešimtyje Kauno miesto bendrojo lavinimo mokyklose ir bendraujama su moksleiviais apie rūkymo žalą žmogaus sveikatai. Moksleiviai bus kviečiami tapti savotiškais nerūkymo ambasadoriais savo draugų tarpe ir skleisti bei puoselėti sveikos gyvensenos idėjas.

Akcijos savaitė prasidėjo apsilankymu Kauno „Aušros“ gimnazijoje, kur ilgosios pertraukos metu buvo bendraujama su moksleiviais, dalinami lankstinukai apie rūkymo žalą, atsakoma į rūpimus klausimus. Gimnazijos moksleivius atsispirti tabako dūmams ragino Kauno „Žalgirio“ krepšinio komandos kapitonas Paulius Jankūnas.

Moksleiviams tai buvo staigmena – prie krepšininko nusidriekė eilė norinčiųjų nusifotografuoti. Žinomo krepšininko atvykimas į mokyklą sukėlė susidomėjimą ir pačia akcija – moksleiviai atkreipė dėmesį į aktualią rūkymo temą, kai kurie išreiškė susirūpinimą, kad rūko jų tėvai, arba pasidalino savo turimomis žiniomis apie kenksmingą elektroninių cigarečių poveikį.

Pagal LR Tabako kontrolės įstatymo pataisas, draudžiama asmenims iki 18 metų rūkyti (vartoti) tabako gaminius ar jų turėti. Pagal Administracinių teisės pažeidimų kodekso pakeitimus, nepilnamečių asmenų tabako gaminių ar susijusių gaminių (elektroninių cigarečių) rūkymas (vartojimas) ar tabako gaminių ar susijusių gaminių (elektroninių cigarečių ir pildomųjų talpyklų) turėjimas užtrauks baudą nuo 14 iki 28 eurų su tabako gaminių ar susijusių gaminių konfiskavimu. Bauda už jaunesnių kaip 16 metų asmenų nusižengimą bus skiriama tėvams arba globėjams (rūpintojams). Už pakartotinius nusižengimus bauda sieks nuo 28 iki 86 eurų su tabako gaminių ar susijusių gaminių konfiskavimu. Akciją planuojama kartoti nuolat ir ateityje apsilankyti visose Kauno bendrojo lavinimo mokyklose.

Akcijos susitikimų grafikas:

Data Laikas Mokyklos pavadinimas
11-11 d. 9.40 val. iki 10.00 val. Saulės gimnazija
11-11 d. 10.35 – 10.55 val. Kauno Veršvų vidurinė mokykla
11-12 d. 10.35 val. iki 10.55 val. V.Kudirkos progimnazija
11-12 d. 10.35-10.55 val. Jono Jablonskio gimnazija
11-13 d. 10.35-10.55 val. Kauno A. Puškino gimnazija
11-13 d. 11.30-11.50 val. Gedimino sporto ir sveikatingumo gimnazija
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: