Didžiulį muzikinį šou šalia Kauno pilies planavusi surengti dainininkė Džordana Butkutė sulaukė neigiamo savivaldybės atsako – esą, renginys šioje vietoje trukdytų eismui bei remonto darbams. Kauno savivaldybės pateiktu atsakymu pasipiktinimą  socialiniuose tinkluose išreiškė atlikėjos vyras, prodiuseris Elegijus Strasevičius.

„Postas ilgas, bet labai svarbus.

Svarbus man, svarbus Džordanai, svarbus, galbūt, ir tau.

Džordanos Superšou… kurio Kaune nebus.

Esu labai labai piktas, o jei visai tiesiai šviesiai – įsiutęs taip, kad net dūmai iš ausų rūksta.

Jaučiuosi taip, lyg vidury baltos dienos iš mūsų būtų įžūliai atimtas, pavogtas didelis, brangus ir žiauriai geras kūrinys. Jaučiuosi taip, kaip ir turi jaustis žmogus, iš kurio pavogė svajonę.

Ir tai padarė maži niekšeliai mažomis smegenėlėmis. Tokie pseudo karaliukai, kurie patys sau suteikė nežemiškos svarbos, nes, matai, jie turi galią spręsti.

Pradėsiu nuo pradžių.

Kol kas tiesiog įsivaizduokite – skelbiamas Džordanos superkoncertas, megašou su žvėriškai daug visko – scena sulig penkių aukštų daugiabučiu, kuri atima žadą, pačių geriausių šviesos dailininkų sukurti beprotiškai įspūdingi efektai, kokius galima pamatyti tik didžiausiuose arenų koncertuose ir tai ne visada – tokie vykdavo kažkada, prieš šį nelemtą karą velniai žino su kuo.

Pirotechnika. Daug pirotechnikos. Labai daug pirotechnikos. Pragaro liepsnų mašinos. Daug ugnies. Lazeriai. Galybė fantastiškų lazerių, kokių dar nematėte. Žinoma, koncertas be muzikos – ne koncertas. Tai štai jums prie viso to dar pusantros valandos geriausių Džordanos dainų – senų, naujų, bet tik geriausių. Ir visa tai vyktų ne kažkokiam aerodrome ar kitame Kauno užkampyje, o pačioje mūsų mylimo miesto širdyje – prie Kaune pilies.

Vietoje, kurią galima pasiekti pėsčiomis, ar taksi, ar dviračiais, ar paspirtukais – kaip tik nori.

Norėtumėte tokio koncerto?

Tikiu, kad jo norėtų ne vienas tūkstantis jūsų. Ir mes labai norėjome. Ir jau buvome pasiruošę rugsėjį jį įgyvendinti. Turėjome ir policijos, ir paveldosaugos leidimus – detaliai susidėliojome architektūrinį planą, kaip nesugriauti pilies ir kaip nustebinti kauniečius, kad visi liktų super laimingi. Beliko gauti varnelę savivaldybėje.

Išsiunčiu jiems prašymą, tikėdamas, kad tai labiau formalumas. Bet savo paties nuostabai gaunu žodinį, o vakar – ir oficialų rašytinį atsakymą. Ir ten juodu ant balto išdėstyta, kad kabinetiniai sprendėjai per posėdį nutarė, kad pačiai koncerto idėjai jie kaip ir pritartų, bet tikrai ne vidury Kauno, ne prie pilies, nes ten neva trukdytų eismui, nes aplink vyksta visokie kelio darbai, remontai.

Kaip? Ar man pasigirdo? Ar man išsiliejo akyse tekstas?

Tiesiai sakau – prašiausi į tą susisvarbinusių asmenų kabinetą. Norėjau diskutuoti apie rekonstrukcijas ir koncertą, ir policijos pritarimą, ir eismo bei srautų reguliavimo planuotes mūsų renginio dieną. Būčiau atrėmęs bet kokį jų argumentą brėžiniais, kuriuos jau turėjau ir logika, kurią šiaip jau turiu visada. Būtume išdiskutavę kartu kiekvieną klaustuką, jei tokių jiems kyla.

Manote, kas nors leido atvažiuoti ir susitikti? Ne.

Sakė, skambinti. Skambinau. Manote, kalbėjo telefonu?

Čia gi Olimpas. Dievukai tiek užsiėmę savo reikaliukais, kad kur ten jiems iki kokybiškų super renginių Kaune.

Mano, Džordanos ir jūsų Kaune.

Tai sėdžiu ir galvoju: kaip taip nutiko, kad Vilnius pasidaro ne vieną superkoncertą po atviru dangumi per šiltąjį sezoną?

Jie turi praktiškai centre ir Kalnų parką, ir Vingio parką, ir daug kitų puikių erdvių, kuriose atlikėjai su malonumu rengia pasirodymus, o žmonės nori ten eiti, todėl nusiperka tūkstančius bilietų. Tokių koncertų organizatoriams pavyksta suteikti darbo vietas šimtams profesionalų ir dar paskui sumokėti į valstybės kasą tiek mokesčių, kiek tik godūs organai nurodo.

Nereikia ir Vilniaus: Klaipėda, Palanga – nori ir darai mega koncertus po atviru dangumi, toli pavyzdžių ieškoti nereikia.

Kaunas? Kaunas rūko, nes „Kaunas tvarkosi“.

Policija sako, kad šie dėmenys vienas kitam netrukdo, o kabinetiniai perestukinai tvirtina kitaip. O gal taip tvirtina, nes negavo šlamančio atviruko vokelyje? Nes kažkas kažko nepasiūlė priedo prie šventės miestui ir miesto svečiams?

Sako, rinkitės kitą vietą, juk yra.

Kokią?!

Seną Aleksoto aerodromą, kuris mums netinka?

Kauno Dainų slėnį, kuriame nei vieno sveiko suolelio?

Nemuno salą, kurioje viskas perkasta ir vyksta statybos?

Prie ko čia tai, kai turime Kauno pilies puikiausią teritoriją, kurioje, beje, sėkmingai vyksta įvairūs renginiai ir nė vieno sveikos logikos argumento, kodėl ten negalėtų vykti mūsų koncertas?

Be to, Kaunas siūlytų pagalvoti apie areną.

Ačiū už pasiūlymą – pagalvojome. Tik arenoje tuo metu vyks futbolas. Ir dar arenoje galimai siautės virusai. O prie Kauno pilies tuo metu nevyks nieko. Nieko. Ir koncertas Džordanos nevyks, nors iki skausmo gaila, neįvyks.

Tai va tokia štai administracijos dovanėlė kūrėjams ir tiems, kas atsėdėjo tvarkingai ir pilietiškai visą karantiną prie lango, sudėję mikrofonus ir idėjas. Kiek jau čia? Metai, du praėjo? Kiek dar bus tų karantinų – trys, keturi? Ar tuo metu Kaunas savo miesto atlikėjus kažkaip palaiko? Sukuria alternatyvas? Sukuria galimybę ne tik kurti, bet ir įgyvendinti kūrybą bent tuo trumpu ir trapiu laiko koridoriumi tarp karantinų? Ar dar parašyti, ar ir taip aišku, kad Europos kultūros sostinės savivaldybėje į kultūrą visiems nusišikti?

Todėl eikite jūs velniop, sprendėjai. Esate dulkės iš tų pačių Kauno kelių remontų dulkių. Jums iki renginių planavimo su tokia niekine fantazija – kaip iki Mėnulio. Nors vieta jūsų kaip tik ten ir yra“, – socialiniame tinkle piktinosi Elegijus.

Kauno savivaldybės atstovai išreiškė poziciją, kad šiuo metu tokio dydžio renginys Kauno pilies prieigose gali būti pernelyg rizikingas. Ką manote jūs, ar tokio dydžio koncertas galėtų įvykti Kaune pandemijos periodu?

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: