Kaunas.lt archyvo nuotr.

Greta prieš 13 metų Lietūkio garažo žudynių aukoms atminti pastatyto paminklo – du buitinių atliekų konteineriai ir automobilių stovėjimo aikštelė. Tokia situacija pasipiktinę kauniečiai kreipėsi į miesto vadovus. Konteineriai buvo išvežti tą pačią dieną. Šiuo metu sprendžiama, kaip kuo skubiau sutvarkyti paminklo prieigas.

„Neprižiūrima, šiukšlių konteineriais užstatyta žudynių vieta – didžiulė nepagarba aukoms. Patys kauniečiai atsiuntė fotografijas, kuriose matyti kaip „pagarbiai“ sutvarkyta žudynių vieta. Nepateisinama yra tai, kad apie šią gėdingą situaciją jau seniai žinoję savivaldybės darbuotojai iki šiol nesiėmė jokių veiksmų, – pabrėžė Kauno vicemeras P. Mačiulis, šiuo klausimu sušaukęs skubų pasitarimą. – Konteineriai iš tos vietos buvo patraukti tą pačią dieną. Toliau tęsime diskusijas su Kauno žydų bendruomenėmis, kultūros paveldo specialistais, siekiant kuo skubiau deramai sutvarkyti šią vietą.“

Bendrovė „Kauno švara“ greta paminklo stovėjusius šiukšlių konteinerius praėjusią savaitę perstatė į kitą vietą. Atsakingi Kauno miesto savivaldybės administracijos darbuotojai pirmiausiai kreipsis į Lietuvos žydų bendruomenę, kad ši pateiktų savo siūlymus dėl Lietūkio garažo žudynių vietos sutvarkymo.

Naciams okupavus šalį Lietuvos žemės ūkio kooperatyvų sąjungos „Lietūkis“ garažų teritorijoje 1941 m. birželio 27 d. buvo viešai ir žiauriai nukankinta daugiau nei 50 Lietuvos žydų. 2014 metais Lietūkio garažo žudynių vietą Kultūros paveldo departamentas įtraukė į kultūros vertybių registrą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: