Domeikavoje jaunuoliui įrengtas pandusas / Organizatorių archyvo nuotr.

Lietuvos neįgaliųjų draugija (LND), Lietuvos savivaldybėse tikrinusi būsto pritaikymą neįgaliesiems, puikiai įvertino Kauno rajono pastangas sprendžiant šią opią problemą.

Auditorė neturėjo priekaištų

Auditą atlikusios bendrovės „Valskaita“ direktorė Valerija Šimkienė mano, kad tokia patikra pasiteisina. Žinojimas, kad gali būti patikrinta bet kuri savivaldybė, didina jų atsakomybę.

Galimybė savarankiškai pritaikyti būstą, kai atsakomybę už visus darbus prisiima neįgaliojo artimieji, įteisinta jau prieš kelerius metus, tačiau ja pasinaudodavo vos vienas kitas neįgalusis.

Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Angelė Ščiukauskienė džiaugėsi, kad pavyko pralaužti ledus – pernai visi keturi būstai Vilkijos, Domeikavos, Neveronių ir Batniavos seniūnijose buvo pritaikyti savarankiškai.

Kauno rajono neįgaliųjų draugijos pirmininkė Lidija Morkūnienė pasakojo, kad neįgaliesiems suteikus visą būtiną informaciją, savivaldybei ir Socialinių paslaugų centrui padedant, šis procesas praėjo sklandžiai. Jokių priekaištų atliktiems darbams neturėjo ir auditorė. Pasak jos, iš Kauno rajono galėtų pasimokyti ir kitos savivaldybės.

Būsto pritaikymo darbus organizuojantis Kauno rajono socialinių paslaugų centras viešųjų pirkimų nustatyta tvarka sudarė sutartis su UAB „Linatė sistemos“. Buvo parengti projektai ir sudarytos darbų sąmatos, atsižvelgiant į realias rinkos kainas.

Gera kokybė, mažiau sąnaudų

Savarankiškai pritaikant būstus buvo sutaupyta nemažai šioms reikmėms skirtų pinigų.

Domeikavoje judėjimo sutrikimų turinčiam jaunuoliui pritaikytas įvažiavimas į būstą – įrengtas pandusas. Atsižvelgiant į poreikius, metalinis pandusas buvo šiek tiek pasiaurintas.

Vaikino artimieji stengėsi, kad įrenginiai būtų kuo patogesni, o ne panaudoti visus šiems darbams skirtus pinigus, todėl, lyginant su iš anksto sudaryta sąmata, sutaupė 5 tūkst. eurų.

Neveronių seniūnijoje šešiolikmečiui paaugliui, turinčiam ryškių judėjimo ir apsitarnavimo sutrikimų, pritaikant vonios kambarį ir įvažiavimą į būstą, taip pat sutaupyti 867 eurai.

122 eurais mažiau nei numatyta savarankiškai atlikti vonios kambario pritaikymo darbai judėjimo sutrikimų turinčiam vyrui atsiėjo ir Batniavos seniūnijoje.

Šie pavyzdžiai – įrodymas, kad savarankiškas būsto pritaikymas labiau atitinka neįgaliųjų poreikius.

Įsigaliojo naujas aprašas

Nuo šių metų įsigaliojo naujas būsto pritaikymo žmonėms su negalia tvarkos aprašas. Jame yra nemažai naujovių. Būstai galės būti pritaikomi tik labai ryškių, ryškių ir vidutinių judėjimo bei apsitarnavimo poreikių turintiems asmenims, kuriems nustatyta slauga arba techninės pagalbos priemonių poreikis.

Naujasis aprašas numato, kad turi būti sudaromos dvi būstų pritaikymo laukiančiųjų eilės: į pirmąją įtraukiami neįgalieji, turintys labai ryškių (slaugomi) ir ryškių (judantys neįgaliojo vežimėliais) judėjimo ir apsitarnavimo funkcijų turintys asmenys, į antrąją – vidutinių (vaikštantys su ramentais, vaikštynėmis ir pan.) judėjimo ir apsitarnavimo sutrikimų turintys asmenys.

Pirmiausia būstas bus pritaikomas dializuojamiems asmenims, kuriems nustatytas slaugos poreikis, antrasis prioritetas numatytas besimokantiems neįgaliesiems, tretieji sąraše – dirbantys neįgalieji.

Numatyta ir nauja lėšų skirstymo savivaldybėms tvarka – bus atsižvelgiama ne į bendrą neįgaliųjų skaičių savivaldybėje, o į tai, kiek jų įtraukta į laukiančiųjų būsto pritaikymo sąrašus.

Neįgaliųjų reikalų departamento duomenimis, šiais metais planuojama pritaikyti 350 būstų ir patenkinti 46 proc. pateiktų prašymų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: