Organizatorių archyvo nuotr.

Rytų ir Vidurio Europoje debesų kompiuterija per kelerius artimiausius metus augs apie 20 proc., o informacijos perkėlimas į virtualius serverius stambiam verslui turės tokį patį poveikį, kaip ir savo laiku gamybos automatizavimas. Debesų kompiuterijos ir bendro tinklo naudą vis labiau pajus ir eilinis vartotojas, kuriam nebereikės sukti galvos, ko trūksta šaldytuve.

Tokiomis įžvalgomis Kaune dalijosi vienos pasaulio debesų kompiuterijos lyderės, JAV bendrovės „Virtustream“, vadovai. Kauno „Santakos“ slėnyje 2013 metais padalinį atidariusi kompanija Lietuvoje surengė savo pirmąją konferenciją apie debesų kompiuteriją.

„Gal nuskambės netikėtai, bet debesų kompiuterijos pradžia galime laikyti dar 1960 metus, kai versle atsirado pirmieji kompiuteriai. Kompiuterija sparčiai plito, tapo prieiname, visa tai peraugo į virtualizacija. Tad, nuo pat 1960-ųjų debesų kompiuterija vis labiau skverbėsi į žmonių gyvenimus, neretai apie tai mums net nenutuokiant. Šiandien debesų kompiuterija pasitiki ir visus savo duomenis į debesis perkelia vis daugiau ne tik didžiausių verslo imperijų, bet ir mažesnės kompanijos. Jų skaičius kasmet proporcingai auga net po kelis kartus. Kalbant apie Rytų Europos regioną, per kelerius ateinančius metus čia prognozuojamas maždaug 20 proc. augimas debesų kompiuterijos sektoriuje“, – kalbėjo „Virtustream“ produktų valdymo viceprezidentas Kelly Bryantas.

Kolegai pritarė ir „Virtustream“ techninis direktorius Vanas Williamsas: „Kai atsirado internetas, jis sukėlė didžiulį sprogimą– apie tai kalba visi, tačiau tokį pat sprogimą sukelia ir debesų kompiuterija. Galiausiai didžiulius duomenų kiekius turinčioms verslo įmonėms debesų kompiuterija turės tokios įtakos, kokią pramonės milžinėms padarė atsiradusios automatizuotos mašinos ir robotai. Eilinio piliečio gyvenimas neišvengiamai taps vis labiau neatsiejamas nuo interneto, bendro tinklo, kuris susies visus mūsų turimus įrenginius ir taip mūsų gyvenimą pavers lengvesniu – bent jau tikrai nebereikės rūpintis buitiniais dalykais, pavyzdžiui, šaldytuvo užpildymu“.

Šie pokyčiai pakeis žmonių gyvenimą ir profesinėje srityje. „Debesų kompiuterija – itin perspektyvi sritis jauniems žmonėms, turintiems matematinių, technologinių, IT įgūdžių. Tokių specialistų poreikis didėja ir didės ateityje, atsiras vis daugiau jų specializacijų. Šiandien specialybių, kurių reikia debesų kompiuterijai galime priskaičiuoti ne vieną dešimtį, tarp jų nemažai tokių, apie kurias prieš keletą metų net negalvojome“, – sako V. Williamsas.

Kompanijos IT sprendimų architektūros vyr. viceprezidentas Vince Lubsey pabrėžė, jog didžiausias iššūkis, su kuriuo šiandiena tenka susidurti debesų kompiuterijos lyderiams – saugumo užtikrinimas.

„Tai tarsi užburtas ratas. Nors verslo įmonės supranta ir vertina debesų kompiuterijos naudą, neišvengiamybę, didžiausias jų priešas vis dar yra baimė dėl duomenų saugumo. Tai suprantama – kuo daugiau įmonių ateina į kompiuterinius debesis, tuo daugiau jose turime ir programišių. Todėl „Virtustream“ kompanijai saugumas yra prioritetinė sritis. Nuolat ieškome naujų sprendimų, neįveikiamų programišiams, ir savo klientams siūlome tik išties saugius produktus bei alternatyvas, padėsiančias apsaugoti jų duomenis net ir įvykus „force

majeure“, – dėl debesyse esančių duomenų saugumo į konferenciją susirinkusius kelis šimtus dalyvių ramino V. Lubsey.

„Virtustream“ pasitiki ir kompanijos produktais naudojasi tokios pasaulinio garso įmonės kaip „Intel“, SAP, „Cisco“, „Heinz“, „Infosys“, SAS, IBM ir kt.

2009 metais įkurtai kompanijai priklauso duomenų centrai JAV ir Europoje, biurai veikia San Franciske, Vašingtone, Atlantoje, Londone, Ženevoje, Dubajuje, produktų vystymo centrai įkurti Lietuvoje ir Indijoje. Įtvirtinus kompanijos pozicijas Europoje, „Virtustream“ vadovų akiratyje – Azijos rinka.

2013 metų pabaigoje KTU „Santakos“ slėnyje strategiškai itin svarbų padalinį atidariusi „Virtustream“ darbo vietas jau suteikė keturioms dešimtis specialistų ir planuoja plėtrą bei šiuo metu ieško naujų darbuotojų. Kol kas įmonės padalinyje Kaune dirbantys IT specialistai vysto vieną pagrindinių kompanijos produktų – debesų kompiuterijos valdymo platformą „xStream“, kuria naudojasi daugiau nei 500 didžiausių verslo imperijų pasaulyje. Vadovai džiaugiasi gera savo patirtimi Kaune ir neatmeta galimybės, jog ateityje čia bus įkurta daugiau „Virtustream“ padalinių.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: