JAV filmas apie lietuvių krepšininkų sėkmę 1992-ųjų olimpinėse žaidynėse Barselonoje, laisvės siekimą ir Sovietų Sąjungos griūtį jau sužavėjo tarptautinę publiką. Tuo metu  apie mums reikšmingo filmo rodymą Lietuvoje sklandė tik kalbos. Pagaliau jos pasitvirtino – „Kita svajonių komanda“ premjera kino teatruose įvyks šį rugsėjį.

Nukelia į jaudinantį laikmetį

„Bežiūrint šį filmą man šiurpo oda. Prieš 20 metų nutikę įvykiai ir dabar žadina patriotinius jausmus bei įkvepia meilę Lietuvai“- įspūdžiais dalinasi Algirdas Ramaška, VšĮ “Kino pavasaris“ vykdantysis direktorius, kartu su distribucijos kompanija „Incognito films“ įgijęs teisę „Kita svajonių komanda“ (angl. „The Other Dream Team“) platinti Lietuvoje.

“Džiaugiuosi, kad ir Lietuvoje žmonės pagaliau pamatys šį filmą. Jis sugrąžina mus į vienybės ir kovos uz laisvę laikmetį. Krepšinis visuomet buvo ir liks lietuvių tautos pasididžiavimu ir nacionaline vertybe”, – sako Šarūnas Marčiulionis, krepšininkas ir vienas iš filmo mecenatų.

Svarbiam istoriniam filmui kino ekranus išvysti jis padėjo kartu su legendiniu krepšininku Arvydu Saboniu, kuris pirmą kartą pamatęs filmą ištarė: „Jaunimui geriau kartą pamatyti, nei dešimtkart išgirsti“.

Kūrė Amerikos lietuvis

„Kita svajonių komanda“ skiriasi nuo jau matytu filmų apie mūsų krepšinį.  Dokumentinį filmą kūrė Amerikos lietuvis Marius Markevičius, kuris į Lietuvos krepšinio istoriją pažiūrėjo iš šalies ir papasakojo apie ją labai „žiūroviškai“. Režisierių domino netgi šmaikščios detalės iš sovietinės kasdienybės: pavyzdžiui, kaip Arvydas Sabonis, Valdemaras Chomičius, Rimas Kurtinaitis, Sergėjus Jovaiša, Šarūnas Marčiulionis ir kiti krepšininkai Vakaruose stebėjosi bananais, apelsinais, arba kaip pinigų prasimanydavo prisigrūsdami pilnus lagaminus džinsų ir parduodami juos Lietuvoje.

Beje, filme žiūrovai išvys ir dabartinę krepšinio žvaigždę  Joną Valančiūną, prezidentą Valdą Adamkų, profesorių Vytautą Landsbergį, NBA komisarą Davidą Sterną, garsius NBA žaidėjus, įžymiųjų Olimpiados marškinėlių su skeletu atsiradimą įkvėpusios roko grupės „Grateful Dead“ narį Mickey Hartą bei kitus – iš viso apie 20 pašnekovų.

Geidžiamas pasaulio festivaliuose

Kelią į žiūrovų širdis „Kita svajonių komanda“ pradėjo šią žiemą elitiniame  „Sundance“ (JAV) kino festivalyje. Konkursinėje dokumentinių filmų programoje parodytas pasakojimas apie Lietuvos krepšinį sulaukė didelio užsienio žiniasklaidos dėmesio bei itin palankių kino  kritikų vertinimų. Šiuo metu „Kita svajonių komanda“ yra vienas geidžiamiausių filmų viso pasaulio kino festivaliuose.

Planuojama, jog Lietuvoje nuo rugsėjo 21 dienos šis „privalai pamatyti“ filmas bus rodomas visuose didžiuosiuose miestuose  – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje, Šiauliuose, Alytuje ir Marijampolėje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: