Pirtiesdiena.lt archyvo nuotr.

Pirties entuziastai jau trečius metus dovanoja nekomercinį renginį „Pirties diena“. Birželio 17 dieną, Lietuvos liaudies buities muziejuje Rumšiškėse bus galima paskanauti pirčių garo, masažo, grožio procedūrų, išgirsti įdomių ir naudingų žinių apie pirtį. Lietuviškos pirties bičiulių draugija svečiams visa tai siūlo nemokamai, tereikės įsigyti bilietą į muziejaus teritoriją.

Šiais metais bus naujovių. Renginio ašis – Pirties kiemas. Tai gamtos oazė, apsupta Pravienos upelio šlaitų ir sraunios srovės. Čia nuolat šyla pirties mėgėjų iniciatyva prieš kelerius metus atgaivinta tradicinė lietuviška dvigalė Dvaro pirtis.

Pirties kieme pasiūlysime išbandyti ne tik Dvaro, bet ir mobilias pirtis, masažus, kaukes bei kitas malonybes. Renginys yra pažintinis. Siūlomos nemokamos procedūros yra tarsi degustacija. Svečiai galės ne tik patirti, bet ir tiesiog pabendrauti su patyrusiais pirtininkais ir pasisemti žinių.
Viso renginio metu veiks lauko scena, kurioje pasirodys profesionalūs Lietuvos bei užsienio pirtininkai, bus mokoma vanojimo pradmenų, vantų rišimo subtilybių.
Kaip ir ankstesniais metais, netoliese esančiame muziejaus Klojimo teatre vyks konferencija, kurioje bus galima išgirsti mokslinių bei praktinių žinių apie pirties tradicijas, pirčių architektūrą, krosnis, pirties poveikį sveikatai.

Čia pat vyks specializuotas kermošius – jame bus prekiaujama tik tuo, kas yra susiję su pirtimi, masažais, grožiu bei sveikata. Tad jei pamiršite įsidėti rankšluostį, pirties kepurę ir šlepetes, galėsite įsigyti vietoje.

Renginys tampa tradicinis, bet atsižvelgdami į ankstesnes šventes, stengiamės taisyti trūkumus ir nebijome naujovių. Lietuviškos pirties bičiulių draugijos nariai nėra profesionalūs renginių organizatoriai. Tai pirties mylėtojai, aukojantys savo laiką, išmonę ir darbą, kad kuo daugiau žmonių pažintų ir pamiltų lietuvišką pirtį. Tad tikimės Jūsų dalyvavimo ir palaikymo.

Draugija yra atvira, esate kviečiami prisijungti prie pirčiuolių gretų. Pirties gurmanai pažada: garas ne tik sušildo kūną, bet ir išvalo mintis, padaro žmones geresnius. Jei birželio 17 dieną negalite atvykti į Rumšiškes, šią dieną bent nueikite į pirtį ir mintimis pabūkite drauge.

PROGRAMA

Aikštelė prie Klojimo teatro

11 val. – renginio pradžia. Masinė mankšta

Pirties kiemo lauko scena

12 val. – oficialus renginio atidarymas

13–17 val. – Lietuvos ir užsienio pirtininkų programos, pamokos

15 val. – pirties madų šou

Pirties kiemas

12.30 val. – masiškiausio vanojimo rekordas

13–17 val. – pirtys, masažai, šveitimai su muiluotomis vantomis, kaukės, tapyba ant kūno

Dvaro pirtis

13–17 val. – garo ir vantų degustacijos

Šimtavietė pirtis

13–17 val. – geras garas, kūno šveitimo procedūros- “Dzūkiška kadaginė” pirtis. 13-15.30 val. Masiniai užėjimai į pirtį, 15.30 Tapyba moliu ant kūno.

Stiklinė pirtis

13–17 val. – Lietuvos ir užsienio pirtininkų programos

Klojimo teatras

13–16 val. – pirties konferencija

Klojimo teatro kiemas

11  val. – sveikuolių mankšta

11–17 val. – lauko užkandinė

Takas į pirties kiemą

11–17 val. – pirties reikmenų kermošius

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: