Artėjant šildymo sezonui – pigesnio būsto paieškos
(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Artėjantis šildymo sezonas ne vieną priverčia pasukti galvą, kaip būtų galima sutaupyti. Vieni sumažina šildymo intensyvumą ir renkasi namuose dėvėti šiltesnius megztinius, o kiti, kaip parodė nekilnojamojo turto skelbimų portalo Domoplius.lt rugpjūčio mėnesio pradžioje atlikta portalo lankytojų apklausa, ieškosi mažesnio būsto.

Net 69 procentai apklausos dalyvių teigė dėl šildymo kainų būsią priversti ieškoti mažesnio, pigesnio nuomojamo būsto.

Evaldas Narbuntovičius, Domoplius.lt projektų vadovas, atkreipia dėmesį, kad tokia reakcija į artėjantį šildymo sezoną daugiausiai būdinga tik būstą besinuomojantiems asmenimis.

„Savo būstą turintieji tokiems pokyčiams ryžtasi rečiau, jų būsto keitimą paprastai lemia kur kas daugiau veiksnių nei tik didėjantys mokesčiai už šildymą: būsto vieta, pasikeitusi šeimos sudėtis, darbovietė ir kt,“ – pastebi E. Narbuntovičius.

Įdomu tai, kad iš visų atsakiusiųjų, jog artėjant šildymo sezonui ieškos mažesnio, pigesnio nuomojamo būsto, didžiąją dalį sudaro studentai (41 procentas) ir samdomi darbuotojai, specialistai, tarnautojai (38 procentai).

Pasak Evaldo Narbuntovičiaus, šios apklausos rezultatus reikėtų vertinti atsargiai. „Tai, jog daugiau nei pusė apklaustųjų dėl artėjančio šildymo sezono planuoja persikelti į mažesnį būstą, rodo, jog žmonės nerimauja dėl kainų, svarsto, skaičiuoja, tačiau reikėtų nepamiršti, kad mažesnis būstas ne visuomet reiškia mažesnius mokesčius už šildymą. Tai lemia ir šildymo būdas (centrinis ar autonominis), ir bendroji viso pastato būklė (senos ar naujos statybos namas), ir tinkami langai, ir netgi buto vieta pastate,“ – vardina E. Narbuntovičius atstovas.

Būsto nuomos kainos turėtų mažėti

Apklausos, kurioje dalyvavo beveik 400 nekilnojamojo turto skelbimų portalo lankytojų, metu buvo domimasi ir kaip žmonės vertina šildymo sezono įtaką nuomojamų būstų kainoms.

Didžioji dalis respondentų (38 procentai) prognozavo, kad artėjant šildymo sezonui nuomojamų būstų kainos nekis. 28 procentai apklausos dalyvių nurodė manantys, kad nuomos kainos šildymo sezono metu turėtų kristi iki 10 procentų, kainų sumažėjimo nuo 10 iki 20 procentų tikisi 21 proc. apklaustųjų.

E. Narbuntovičiaus, reaguodamas į apklausos dalyvių prognozes ir vertindamas situaciją nekilnojamojo turto rinkoje, tikina, kad artėjant šildymo sezonui kainos vis tik turėtų mažėti. „Būstų nuomotojams labiau apsimoka išnuomuoti esamą butą pigiau nei mokėti už šildymą patiems. Dažnai nutinka ir taip, jog šildymo sezonu metu keliais šimtais litų sumažinama būsto nuomos kaina esamam nuomininkui,“ – teigia jis.

Situacija šiandien: stinga pigesnių būstų

Apklausos rezultatai rodo ir tai, kad nuomininkai neranda pigių būstų. 51 procentas respondentų teigė, jog šiuo metu rasti ir išsinuomoti tinkamą būstą labai sunku, pasiūla itin maža. 39 procentai apklausos dalyvių nurodė, kad ypač stinga pigesnių būstų.

Evaldas Narbuntovičius, tikina, kad rasti pigių būstų galima, tačiau naivu tikėtis pigiai išsinuomoti geros būklės, arti miesto centro esantį būstą. „Mūsų skelbimų portale šiuo metu galima rasti vieno kambario butą vos už 300 litų, bet pastarieji ieškančiuosius nelabai vilioja dėl savo vietos ar būklės. Pavyzdžiui, dviejų kambarių butą Vilniaus miegamuosiuose rajonuose galima išsinuomuoti už 500 litų mėnesiui, bet išlaidos už šildymą sudarys dar pusę nuomos kainos. Naujos statybos dviejų kambarių buto nuomos kaina Vilniuje šiuo metu siekia 800 litų, bet tokie butai – atokiau centro“, – situaciją pristato E. Narbuntovičius.“

Apklausos duomenimis, vidutiniškai per mėnesį respondentai būsto nuomai skiria iki 20 procentų visų mėnesio pajamų (36 procentai atsakiusiųjų), 35 procentai nuomotojų būsto nuomai skiria nuo 20 iki 30 procentų visų mėnesio pajamų, 13 procentų skiria nuo 30 iki 50 procentų mėnesio pajamų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: