© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Palestinos Prezidentu Mahmudu Abbasu. Tai pirmasis dabartinio Palestinos vadovo vizitas Lietuvoje.

Pagrindinis Prezidento Mahmudo Abbaso vizito tikslas – aptarti Artimųjų Rytų taikos procesą su Europos Sąjungos Tarybai pirmininkaujančios Lietuvos vadove. Prieš atvykdamas į Lietuvą Palestinos vadovas susitiko su Romos Popiežiumi Pranciškumi ir Vokietijos Kanclere Angela Merkel.

Prezidentė pabrėžė, jog Europos Sąjunga remia Palestinos ir Izraelio sprendimą sėsti prie taikos derybų stalo. Prieš kelerius metus nutrūkusios taikos derybos buvo atnaujintos šių metų rugpjūtį.

„Artimųjų Rytų taikos procesas turi tęstis. Taikos derybos yra vienintelis kelias užbaigti dešimtmečius trunkantį Palestinos ir Izraelio konfliktą. Abiem tautoms – tai istorinė galimybė užtikrinti taiką ir stabilumą regione. Europos Sąjunga tvirtai remia taikų „dviejų valstybių” sprendimą – šalia viena kitos darnoje sugyvenančias Izraelio ir Palestinos valstybes”, – sakė Prezidentė.

Pasak Lietuvos vadovės, abi pusės turi susilaikyti nuo veiksmų, kurie gali sugriauti sėkmingą taikos procesą. Prezidentė paragino Izraelį sustabdyti nausėdijų plėtrą okupuotose teritorijose. Šalies vadovės teigimu, Europos Sąjunga nepripažįsta nausėdijų Izraelio dalimi. Tokie Izraelio veiksmai kenkia taikos derybų eigai.

Lietuvos vadovė pažymėjo, jog Europos Sąjunga yra pasirengusi iš esmės paremti visų susitarimų, kuriuos pasieks šalys derybose, įgyvendinimą.

Susitikime taip pat kalbėta apie dvišalius Lietuvos ir Palestinos santykius. Šalies vadovė pabrėžė, jog Lietuva remia demokratinius procesus ir pilietinės visuomenės raidą Palestinoje, pagal Europos Sąjungos ir Jungtinių Tautų projektus prisideda teikiant humanitarinę pagalbą pabėgėliams.

Nuo 2009 m. Lietuva įgyvendino 5 dvišalius mokymų ir ugdymo projektus Palestinoje. Šie projektai prisidėjo stiprinant dvišalius nevyriausybinių organizacijų tarpusavio ryšius, rengiant Palestinos diplomatų ir rinkimų komisijos narių stažuotes Lietuvoje, skatinant jaunimo mokslinį ir kultūrinį bendradarbiavimą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: