(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Kaip paskatinti Lietuvos aukštojo mokslo konkurencingumą tarptautinėje erdvėje, kad Lietuvos aukštąsias mokyklas rinktųsi ne tik mūsų šalies, bet ir užsienio jaunimas? Švietimo ir mokslo ministerija, atnaujindama Lietuvos aukštojo mokslo tarptautiškumo skatinimo programą, kad ji kuo geriau atlieptų šiuolaikinius lūkesčius, šia tema inicijavo diskusiją. Diskusijoje dalyvavo universitetų ir kolegijų, Švietimo mainų paramos fondo ir „Eksportuojančiosios Lietuvos“ atstovai.
Lietuvai įsijungus į globalią aukštojo mokslo erdvę, atsivėrė plačios galimybės tarptautinei protų apykaitai – Lietuvos jaunimui studijuoti kitose šalyse, o mūsų aukštosioms mokykloms priimti studentus iš užsienio.

„Dabartinis aukštasis mokslas visame pasaulyje konkuruoja dėl studentų. Mūsų aukštosios mokyklos kol kas pernelyg mažai matomos tarptautinėje aukštojo mokslo erdvėje – į jas atvyksta palyginti nedaug studentų, dėstytojų, mokslininkų iš užsienio. Universitetai ir kolegijos, gebantys savo studijų programomis sudominti kitų šalių jaunimą, yra daug patrauklesnės ir vietiniams studentams, – sakė švietimo ir mokslo viceministrė Nerija Putinaitė. – Apie tai, kaip pritraukti į Lietuvos aukštąsias mokyklas studijuoti užsieniečius, skatina galvoti ne vien ekonominė, bet ir demografinė situacija. Nuo 1990 m. mūsų šalyje kritęs gimstamumas lemia jau pradėjusį mažėti ir dar dešimtmetį stipriai mažėsiantį abiturientų, taigi ir potencialių studentų, skaičių“.

Lietuvos aukštojo mokslo populiarinimui užsienyje pasitelkiamos ES struktūrinių fondų lėšos. Švietimo mainų paramos fondo kuruojamam Aukštojo mokslo tarptautiškumo plėtros projektui iki 2013 m. skiriama beveik 10 mln. litų. Didžioji lėšų dalis bus panaudota Lietuvos studentų dalinėms studijoms užsienyje, kita dalis – Lietuvos aukštojo mokslo populiarinimui.

Ūkio ministerijos įsteigtos Lietuvos eksporto plėtrą kuruojančios viešosios įstaigos „Eksportuojančioji Lietuva“ vadovas Paulius Lukauskas pakvietė aukštąsias mokyklas bendrai dalyvauti iniciatyvose, pristatančiose Lietuvos intelektinį potencialą užsienyje, ir galvoti apie aukštąjį mokslą kaip teikiamą paslaugą ne vien lietuviams, bet ir užsieniečiams.

Studentų iš užsienio skaičiumi tarp Lietuvos aukštųjų mokyklų pirmaujančio Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) atstovai pasidalijo savo patirtimi. Šiuo metu užsieniečiams LSMU siūlo 4 mokamų studijų programas anglų kalba: tai medicina, odontologija, farmacija ir visuomenės sveikata, taip pat planuoja pasiūlyti slaugos ir veterinarinės medicinos studijas. Šiuo metu universitete studijuoja 334 jaunuoliai iš 35 šalių, daugiausia – iš Izraelio (107), Libano (63), Švedijos (28), Indijos (23), po 12 iš Didžiosios Britanijos ir Lenkijos. LSMU pakvietė visas aukštąsias mokyklas bendradarbiauti užsienyje pristatant studijų Lietuvoje galimybes ir ieškant potencialių studentų.

Diskusijoje taip pat aptartos Lietuvos teisinės sistemos kliūtys, neleidžiančios universitetams ir kolegijoms įsilieti į tarptautinę studijų erdvę, pavyzdžiui, užsienio studento vizos nebuvimas. Susitikime iškeltas problemas numatoma drauge spręsti įgyvendinant šiuo metu atnaujinamą Lietuvos aukštojo mokslo tarptautiškumo skatinimo programą.

LR Švietimo ir mokslo ministerijos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: