(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras, minėdamas paskutinį balandžio trečiadienį jau 15 – tąją tarptautinę triukšmo suvokimo dieną, ragina visus prisiminti, kad triukšmo poveikis mūsų ir aplinkinių sveikatai yra žalingas.

Daugėja jaunų žmonių, linkusių laisvanoriškai save žaloti triukšmu, kurio galima išvengti. Esame skirtingi, skirtingi mūsų pomėgiai ir įpročiai. Mums reikia žinių, mums reikia mokytis kasdien šiek tiek pabūti tyloje… kad nesusirgtume.

Tyrimais nustatyta, kad triukšmas, kaip ilgai veikiantis lėtinis stresas, veikdamas per centrinę nervų sistemą, sukelia organizme įvairius sveikatos sutrikimus, kurie gali sąlygoti įvairių susirgimų – hipertoninės ir išeminės širdies ligos, aterosklerozės, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos lėtinių uždegimų, opaligės bei įvairių neurozių išsivystymą.

Net nestiprus 60-70 decibelų triukšmas sukelia galvos skausmus, svaigimą, cypimą ausyse, nemigą, pablogėja atmintis, dėmesys, orientacija. Kauno medicinos universiteto aplinkos ir darbo medicinos katedros prof. V. Obelenio teigimu, dėl triukšmo poveikio net 10-25 % sumažėja žmogaus fizinis ir protinis darbingumas, pablogėja klausos ir regos sensomotorinių reakcijų greitis, judesių koordinacija, padidėja traumų rizika, silpsta imunitetas.

Yra žinoma, kad vaikų ir jaunuolių klausa triukšmui yra jautresnė, todėl greičiau ir lengviau pažeidžiama. Daugelio šalių ausų-nosies ir gerklės ligų specialistai nustatė, kaip pastebi prof. V. Obelenis, kad dėl dabartinės visuotinės ,,triukšmo epidemijos”, ypač dėl stipraus, impulsinio charakterio muzikinio triukšmo, taikliai vadinamo ,,spragilų muzika”, net 30-40 % jaunuolių, kurių amžius 14–20 m., klausa yra pažeista. Stiprus impulsinis monotoniškai besikartojanti triukšmas kenkia ne tik klausai, bet ir perdirgina centrinę nervų sistemą, keičia žmogaus charakterį, jo elgesį, skatina grubumą bei agresyvumą.

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistės, dirbančios mokyklinio ugdymo įstaigose, balandžio mėnesį organizuoja mokiniams prevencinius renginius, kurių metu stengiamasi atkreipti vaikų ir jaunimo dėmesį į triukšmo žalą sveikatai. Kad apie tai svarbu kalbėti rodo ir jau anksčiau atliktas moksleivių nuomonės tyrimas, inicijuotas Valstybinio aplinkos sveikatos centro kartu su Sveikatos apsaugos ir Švietimo ir mokslo ministerijomis. Apklausus beveik 4 000 įvairių Lietuvos mokyklų mokinių paaiškėjo, kad net 76 proc. apklaustųjų teigiamai vertina labai garsią muziką ir net 87 proc. iš jų linkę dar labiau pagarsinti aparatūrą, jei klausosi muzikos.

Remiantis apklausa žinoma, jog apie 70 proc. mokinių, klausydamiesi muzikos per ausinukus, nustato didžiausią garsą. Kasdien po kelias valandas veikiama apie 100 dB garsų klausa silpsta. Iš ausinuko sklindanti muzika gali būti pavojinga ir kitu požiūriu. Žmogaus su kimštukais ausyse tik kūnas egzistuoja realiame pasaulyje, klausa – virtualiame. Tokiomis aplinkybėmis nebesugebama adekvačiai vertinti aplinkos, taigi einant gatve padidėja traumų ir nelaimingų atsitikimų gatvėje rizika. Taigi vieni triukšmu mėgaujasi iki susižalojimo, kiti ieško pagalbos nuo triukšmo apsiginti.

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistai sulaukia skambučių iš gyventojų, kurie sunerimę dėl padidėjusio triukšmo savo gyvenamoje aplinkoje. Kur kreiptis? Ką daryti? Visų pirma, įvairaus amžiaus ir labai skirtinga veikla užsiimantiems visuomenės nariams būtina informacija ne tik apie triukšmo žalą sveikatai, bet ir apie savo teises bei pareigas. Svarbu kauniečiams priminti, jog Kauno miesto savivaldybės tarybos 2009 m. lapkričio 26 d. sprendimu Nr. T-657 yra priimtas dokumentas „Triukšmo prevencijos Kauno miesto viešosios tvarkos taisyklės“. Šis dokumentas reglamentuoja triukšmo šaltinio valdytojo pareigas, atsakomybę, fizinių ir juridinių asmenų teises.

Kauno miesto gyventojams svarbu žinoti, jog taisyklių vykdymo kontrolę atlieka Kauno miesto savivaldybės administracijos Teisės departamento Viešosios tvarkos tarnyba ir Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas. Triukšmo matavimus atlieka viešoji įstaiga „Kauno miesto aplinkos kokybės tyrimai“, atsakinga už Kauno miesto aplinkos stebėseną. Gyventojų skundus dėl laisvalaikio ir buitinio triukšmo nagrinėja Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas ir Kauno miesto savivaldybės administracijos Teisės departamento Viešosios tvarkos tarnyba.

O ką gi mes galime savo sveikatos labui padaryti patys? Ogi galime dažniau prisiminti, jog tylos mūsų fiziniam ir dvasiniam kūnui reikia kaip vaisto ir maisto. Kainuojančio visai nedaug – tik noro ir trupučio pastangų. Nepamirškime patikrintos išminties sveikatos išsaugojimui – gyvenimas atsinaujina tyloje. Kad vėl būtų galima pasinerti į neišvengiamą šurmulį su atgautomis jėgomis.

LR Sveikatos apsaugos ministerijos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: