Brazilijoje – Pasaulio futbolo čempionato atrankos burtai
(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Šeštadienį (liepos 30 d.) paaiškės būsimi Lietuvos nacionalinės futbolo rinktinės varžovai 2014 m. čempionato atrankos Europos zonos varžybose. Burtai bus traukiami Brazilijoje, kuri po trejų metų ruošiasi surengti planetos pirmenybių finalinį etapą.

Rio de Žaneire – rinktinių atstovų seminaras ir burtai

Į burtų traukimo ceremoniją Rio de Žaneire atvyks 800 žiniasklaidos atstovų ir daugiau nei 100 šalių futbolo federacijų atstovai. Mūsų šaliai atstovaus Lietuvos futbolo federacijos (LFF) A ir U-21 rinktinių skyriaus vadovas Robertas Tautkus.

Jis po ilgos kelionės kartu su kolegomis iš įvairių šalių šiandien dalyvauja seminare, skirtame pasidalinti patirtimi, aptarti būsimas atrankos varžybas, nacionalinių rinktinių vadybą, opias problemas.

Renginių Rio de Žaneire kulminacija – šeštadienį 21 valandą Lietuvos laiku startuojanti burtų traukimo ceremonija. Iškilmingame Tarptautinės futbolo asociacijos (FIFA) renginyje Rio de Žaneiro Marina da Gloria uoste FIFA generaliniam sekretoriui Jerome Valcke burtus traukti padės praeities legendų ir jaunųjų Brazilijos futbolo žvaigždžių duetai – Cafu ir Neymaras, Bebeto ir Felipe Bastosas bei Ronaldo ir Paulo Ganso.

Būtent pastarųjų ranka lems ir Lietuvos rinktinės oponentus. Savo varžovų iš viso laukia komandos iš 166 šalių, kurios atstovaus penkias atrankos zonas – Afriką, Aziją, Europą, Šiaurę ir Centrinę Ameriką su Karibais bei Okeaniją.

Burtai nebus traukiami tik Pietų Amerikos zonoje, kur neskaitant finalinio etapo šeimininkės Brazilijos rungtyniaus devynios komandos, ir Azijoje, kurios atrankos varžybos jau vyksta.

Su aštuonių šalių rinktinėmis susitikti tikrai neteks

Suskirsčius 53 komandas pagal FIFA reitingą, Europos zonoje Lietuvos rinktinė pateko į ketvirtąjį krepšelį. Tai reiškia, kad lietuviai nesusitiks su kitomis krepšelio komandomis – Bulgarija, Rumunija, Gruzija, Albanija, Škotija, Šiaurės Airija, Austrija ir Lenkija.

Iš kitų penkių (arba keturių, jei Lietuva pateks į vienintelę penkių ekipų grupę) krepšelių mūsų komandai teks po vieną varžovą. FIFA sprendimu į vieną grupę dėl įtemptų politinių santykių negalės patekti Rusija ir Gruzija bei Armėnija ir Azerbaidžanas.

Pasak LFF rinktinių skyriaus vadovo R.Tautkaus, galvoti apie norimus varžovus kol kas sudėtinga, nes šį kartą burtai vyks likus daugiau nei metams iki atrankos ciklo starto.

„Nuo tada gali nemažai kas pasikeisti. Be to, šiais laikais su visomis komandomis reikia kovoti ir galima laukti siurprizų. Galiu tik pasakyti, kad būtų įdomu susitikti su tomis rinktinėmis, su kuriomis dar neteko rungtyniauti atrankos turnyruose“, – sakė R.Tautkus, ir juokais pridūrė – „Taip pat gerai, kad nebesusidursime su Škotija, nes per tiek atrankos ciklų turbūt įgrisome vieni kitiems.“

Ištraukus burtus grupių atstovai preliminariai susitars dėl papildomo susitikimo tvarkaraščiui derinti datos ir vietos Europoje. Atrankos varžybos vyks nuo 2012 m. rugsėjo iki 2013 m. spalio.

Į Pasaulio čempionato finalinį etapą iš Europos zonos iš karto pateks devynių grupių nugalėtojai, o aštuonios geriausios antrosios komandos rungtyniaus tarpusavyje dėl likusių keturių kelialapių.

2014 m. Pasaulio čempionato atrankos Europos zonos burtų krepšeliai:

1 krepšelis: Ispanija, Olandija, Vokietija, Anglija, Portugalija, Italija, Kroatija, Norvegija, Graikija.

2 krepšelis: Prancūzija, Juodkalnija, Rusija, Švedija, Danija, Slovėnija, Turkija, Serbija, Slovakija.

3 krepšelis: Šveicarija, Izraelis, Airija, Belgija, Čekija, Bosnija ir Hercegovina, Baltarusija, Ukraina, Vengrija.

4 krepšelis: Bulgarija, Rumunija, Gruzija, Lietuva, Albanija, Škotija, Šiaurės Airija, Austrija, Lenkija.

5 krepšelis: Armėnija, Suomija, Estija, Kipras, Latvija, Moldova, Makedonija, Azerbaidžanas, Farerų salos.

6 krepšelis: Velsas, Lichtenšteinas, Islandija, Kazachstanas, Liuksemburgas, Malta, Andora, San Marinas.

Lietuvos futbolo federacijos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: