V.Januškos/LFF.lt nuotr

Lietuvos nacionalinė rinktinė įvykdė savo tikslą ir iš Lichtenšteino parsivežė tris taškus. 2014 metų FIFA Pasaulio čempionato atrankos rungtynėse Vaduce mūsiškiai nugalėjo 2:0 po dviejų gražių Edgaro Česnauskio įvarčių antrajame kėlinyje ir atsirevanšavo už praėjusių metų nesėkmę.

Iki pertraukos gynybos pralaužti nesisekė

Lietuvos rinktinės sudėtyje šioms rungtynėms įvyko keli pasikeitimai. Kairiajame gynybos krašte rungtyniavo Tadas Kijanskas, dešiniame – Saulius Mikoliūnas. Pirmą kartą atrankos varžybose pasirodė ir atakos grandyje rungtyniavę Arvydas Novikovas bei Tomas Danilevičius.

Lietuviai aktyviai pradėjo rungtynes, tačiau išskyrus T.Danilevičiaus  prasiveržimą kraštu rungtynių pradžioje sunkiai sekėsi pralaužti sutankintą varžovų gynybą.

Geriausią progą turėjo Ramūnas Radavičius, kurio stipriai iš baudos aikštelės prieigų spirtą kamuolį atrėmė Lichtenšteino vartininkas.  Varžovų gretose išsiskyrė netrukus atliktas Phillipe Erne smūgis, po kurio kamuolį gaudė Žydrūnas Karčemarskas.

Gražus E.Česnauskio dublis

Antrąjį kėlinį lietuviai pradėjo labai sėkmingai. Jau penktąją minutę Edgaras Česnauskis gavo kamuolį prie baudos aikštelės, įsiveržė į ją ir taikliu smūgiu pažeme pasiuntė kamuolį į tolimąjį vartų kampą.

Varžovai grasino Thomaso Becko baudos smūgiu, po kurio kamuolys praskriejo šalia vartų. Tačiau apskritai lietuviai pradėjo kontroliuoti žaidimą ir 75 min. E.Česnauskis pasižymėjo dar kartą. Greitoje kontratakoje saugas galingu smūgiu iš toli nepaliko vilčių varžovų vartininkui.

Rungtynių pabaigoje šansus įmušti trečią įvartį dar turėjo Arvydas Novikovas ir Ramūnas Radavičius, bet jų smūgiai nepasiekė tikslo. Lietuvos rinktinė džiaugėsi pergale rezultatu 2:0.

Kitose grupės rungtynėse Latvija svečiuose 1:2 pralaimėjo Slovakijai, o Graikija sužaidė be įvarčių 0:0 su Bosnija ir Hercegovina. Pastarosios trys komandos turi surinkusios 7 taškus, lietuviai – 4.

Antradienį Lietuvos rinktinės laukia sunki išvyką į Bosniją ir Hercegoviną, kurios rinktinė kol kas pirmauja grupėje dėl geriausio įvarčių santykio.

Rungtynių statistika

Lichtenšteinas – Lietuva 0:2 (0:0)
Vaduco “Rheinpark” stadionas, 1350 žiūrovų
Teisėjas – Slavko Vinčić (Slovėnija)
Įvarčiai: 51 ir 75 min. Edgaras Česnauskis
Įspėti: 60 min. Thomas Beck, 62 min. Philippe Erne, 64 min. Ivan Quintans (Lichtenšteinas); 32 min. Deividas Šemberas, 45 min. Saulius Mikoliūnas, 56 min. Edgaras Česnauskis, 56 min. Arūnas Klimavičius, 90+4 min. Marius Stankevičius (Lietuva)

Lietuva: Žydrūnas Karčemarskas, Tadas Kijanskas, Arūnas Klimavičius, Marius Žaliūkas, Saulius Mikoliūnas, Edgaras Česnauskis, Deividas Šemberas, Ramūnas Radavičius (90+1 min. Marius Stankevičius), Arvydas Novikovas, Deividas Česnauskis (58 min. Darvydas Šernas), Tomas Danilevičius (87 min. Artūras Rimkevičius). Atsarginiai: Ernestas Šetkus, Emilijus Zubas, Vytautas Andriuškevičius, Valdemar Borovskij, Georgas Freidgeimas, Linas Pilibaitis, Karolis Chvedukas, Mindaugas Panka, Tadas Labukas.

Komentarai po rungtynių:

Lietuvos rinktinės vyr. treneris Csaba Laszlo:
„Pirmasis kėlinys nebuvo geras, žaidėjai jautė įtampą dėl praėjusių metų rezultato. Tačiau per pertrauką persigrupavome ir antrajame kėlinyje sužaidėme gerai. Džiaugiuosi dėl komandos ir surinktų taškų.

Pirmajame kėlinyje, kai nepavyko pasižymėti, paskutines penkiolika minučių varžovai įsidrąsino, mes buvome nervingi. Dėl to buvo labai svarbu įmušti greitą įvartį. Antrasis E.Česnauskio įvartis buvo fantastiškas. Turėjome dar pora progų, tačiau svarbiausia, kad įmušėme. Kiekvienas įvartis keičia rungtynių eigą.

Permirkusioje aikštėje nebuvo lengva žaisti gražų akiai futbolą. Bet svarbiausia žaisti taip, kad būtų rezultatas. Tą padarėme antrajame kėlinyje. Gynyboje reikėjo viską atlikti paprastai ir neleisti varžovams susikurti progų. Manau, jog tas pavyko.

Pergalė – sunkaus darbo vaisiai. Ji buvo svarbi dvasinei būsenai. Šiandien iškovojome tris taškus, įmušėme du įvarčius ir nepraleidome nė vieno. Ateičiai tai nuteikia optimistiškai, nes spaudimas turėtų nukristi žaidėjams nuo pečių“

Lietuvos rinktinės saugas Edgaras Česnauskis:
„Mums ši pergalė buvo labai reikalinga, norėjome atsigriebti už praėjusius metus. Laimėjome ir tas svarbiausia. Šiandien tiesiog žaidžiau kaip moku, o komandai draugai padėjo. Nenorėčiau visų nuopelnų prisiimti sau.

Po pertraukos supratome, kad turime padidinti žaidimo tempą ir varžovai gali nebespėti. Tuomet varžovų gynyboje atsirado daugiau spragų ir mums – daugiau progų pasižymėti.

Išėjome į aikštę užsivedę, norėjome įrodyti, jog esame stipresni ir atsirevanšuoti. Visa tai susidėjo ir pavyko nugalėti. Kiekviena pergalė duoda pozityvių emocijų. Kitoms rungtynėms ruošimės su dar geresnėmis nuotaikomis.“

Lietuvos rinktinės gynėjas Arūnas Klimavičius:
„Įrodėme tai ką žinojome – kad esame stipresni už varžovus. Kitas dalykas – iškovojome svarbius tris taškus, kurių prireiks kovojant dėl aukštesnių vietų. Pergalę lėmė nusiteikimas ir iš praėjusio atrankos ciklo nesėkmių išmoktos pamokos.

Varžovai laukė savo šanso kontratakose. Pernai jie iš dviejų smūgių įmušė du įspūdingus įvarčius. Taip sektis visada negali. Šį kartą mes įmušėme du įvarčius ir pabaigoje kontroliavome rungtynių eigą.“

Lietuvos rinktinės saugas Deividas Šemberas:
„Galbūt iš šono atrodė, kad buvo lengva, tačiau kai ginasi vienuolika varžovų ir nėra laisvų zonų, mums atakuoti sudėtinga. Tokiose rungtynėse labai reikšmingas pirmojo įvarčio faktorius. Gerai, kad antrojo kėlinio pradžioje pavyko įmušti ir perlaužti žaidimo eigą. Buvo malonu žaisti ir patiems žaidėjams, stebėti žiūrovams. Taip kaip antrajame kėlinyje turime žaisti visą laiką.

Pirmas kėlinys buvo labai sunkus, klydome paprastose situacijose, nemažai ką darėme lėtai. Treneris per pertrauką prašė nusiraminti, viską daryti paprasčiau ir greičiau. Tai ir pavyko.

Be to, prieš rungtynes buvome labai rimtai nusiteikę. nes supratome, kad esame skolingi sirgaliams. Patiems taip pat malonu pasiekti revanšą. Tikiuosi tą pakartosime ir Vilniuje. Pergalės visada psichologiškai svarbios, nes tik per pergales auga meistriškumas.“

Lietuvos rinktinės kapitonas, puolėjas Tomas Danilevičius:
„2:0 išvykoje – visai geras rezultatas, turint omenyje, kaip čia nesisekė pernai. Dėl to esame patenkinti. Pirmas kėlinys sekėsi sunkiau, kol apsipratome su aikšte ir varžovu. Antrajame kėlinyje pavyko greičiau išeiti į atakas, valdyti kamuolį ir pasiekėme rezultatą.“

Varžovai nenustebino, tikėjomės, kad jie rungtyniaus nuo kontratakų. Jų buvo, tačiau labiau padrikos. Gerai sužaidė ne tik E.Česnauskis, tačiau šiandien tikrai buvo jo diena ir dėl to džiugu visiems.“

Lietuvos rinktinės saugas Ramūnas Radavičius:
„Pirmasis kėlinys nepavyko. Būtume greičiau įmušę įvartį, galbūt rungtynės būtų lengvesnės. Antrajame kėlinyje pradėjome geriau palaikyti kamuolį, pelnėme įvartį. Tapo žaisti daug lengviau. Per pertrauką rūbinėje pakalbėjome kaip geriau žaisti, akcentavome žaidimą kraštais. Kai kas pavyko, kai kas nelabai, bet svarbiausia trys taškai. Būtinai turėjome laimėti.

Labai svarbus buvo pirmasis įvartis. Tada visada tampa lengviau žaisti. Kitaip būna sudėtinga, nes varžovai susitelkia savo baudos aikštelėje. Mums sunku žaisti prieš tokius varžovus.“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: