(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Šiandien Europos studentų nacionalinių organizacijų atstovai Švedijos sostinėje rinksis į Europos studentų konvenciją – vieną didžiausių Europos studentų sąjungos (angl. ESU – European student unijon) metinių renginių, kuriame studentų atstovų dėmesys bus sutelktas į socialinę studentų padėtį. Lietuvos studentams konvencijoje atstovaus LSAS socialinių klausimų ir akademinio proceso reikalų koordinatorė Ieva Dičmonaitė bei LSS socialinių klausimų ir akademinio proceso reikalų koordinatorius Dovydas Kinderys.

Anot jos, socialinė studentų padėtis yra viena iš dažniausiai diskutuojamų temų tiek Lietuvoje, tiek visoje Europoje. “Tyrimai rodo, jog socialinė bei su ja glaudžiai susijusi ekonominė studentų padėtis tendencingai blogėja, todėl visi supranta būtinybę imtis realių veiksmų ir priemonių gerinti jas”, – kalba Ieva Dičmonaitė.

Konvencijos metu bus pristatyta ir aptarta realios Europos studentų socialinės padėties analizė, kreipiamasi į ekspertus. “Būdami studentais dažnai atkreipiame dėmesį į socialinį studentų gyvenimo aspektą: didėjančius mokesčius už studijas bei studentų prasiskolinimą, nepakankamą ir kartais itin mažą studentų finansavimą, studentų poreikį dirbti ir pritaikyti darbo vietas bei galimybes derinti darbą su studijomis, prieinamą apgyvendinimą ir t.t. Daliai studentų ši našta yra tokia didelė, jog jie palieka studijas arba iš viso nepradeda studijuoti”, – rašoma ESU konvencijos pristatyme.

ESU atkreipia dėmesį, jog Europos šalių švietimo ministrai yra įsipareigoję gerinti socialinę studentų padėtį, tačiau jų daromų veiksmų iki šiol nėra matoma, o šie įsipareigojimai teliko pažadais.

Europos studentų konvencija yra 120 ESU narių atstovų suvažiavimas, kurio metu darbo grupėse ir bendrose diskusijose kartu su pakviestais ekspertais ieškoma atsakymų konkrečiais, aukštąjį mokslą liečiančiais klausimais ar formuojama studentų pozicija visuomenės klausimais. Konvencija vyksta du kartus per metus, Europos sąjungai tuo metu vadovaujančioje šalyje. Europos studentų konvencijos organizuojamos nuo 2000 metų lapkričio. Pirmosios konvencijos metu buvo patvirtintas studentų manifestas, kuris vėliau buvo pristatytas Europos švietimo ministrų tarybai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: