(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Augančios jaunųjų futbolininkų kartos ugdymo principus nuo šiol bus siekiama tobulinti taikant naują futbolo talentų paieškos ir rengimo programą, paruoštą remiantis geriausiais Europos valstybių pavyzdžiais ir FIFA rekomendacijomis.

Apie tai ir vaikų bei jaunimo ugdymo problematiką ketvirtadienį Lietuvos futbolo federacijos (LFF) būstinėje kartu su žurnalistais diskutavo LFF prezidentas Liutauras Varanavičius, techninio skyriaus direktorius Stasys Stankus ir nacionalinės rinktinės treneris Raimondas Žutautas.

Diskutuojant prieita išvados, jog šalyje yra susiformavusi ydinga vaikų ir jaunimo rengimo sistema, dėl jos prarandami gabūs futbolininkai, mažėja ir taip nedidelis žaidžiančiųjų skaičius, o į Nacionalinę futbolo akademiją nors ir atrenkami talentingiausi paaugliai, juos tenka iš naujo mokyti futbolo pagrindų.

Ydinga žaidėjų rengimo sistema

L.Varanavičius pripažino, kad nėra patenkintas šių metų jaunimo rinktinių rezultatais ir teigė, kad dabartinė situacija – visos sporto sistemos dalis.

„Šiuo metu šeši tūkstančiai vaikų yra sporto mokyklose, apie du tūkstančiai – klubuose. Neturime įtakos sporto mokyklų, kurios pavaldžios savivaldybėms, darbui su vaikais. Jos ir toliau dirba pagal sovietinę sistemą. Nuo tų laikų pasikeitė tik vienas dalykas – šių mokyklų darbo niekas neprižiūri, nėra vertinama vaiko parengimo kokybė, jo meistriškumo lygis“, – sakė L. Varanavičius – „Mes manome, kad jaunųjų futbolininkų rengimas turi būti neatsiejamas nuo klubų. Klubai turėtų ruošti sau pamainą. Strategijoje tai esame numatę ir tikimės, kad įgyvendinus popamokinės veiklos krepšelio projektą, sporto mokykloms atsirastų konkurencija, o nuo to vaikų parengimo kokybė tik išaugtų.“

S.Stankaus teigimu, sporto mokyklose su vaikais dirbama netinkamai, todėl talentingų futbolininkų surasti darosi vis sudėtingiau: „Esame parengę ir pateikę daug metodinės medžiagos kaip dirbti su įvairių amžiaus grupių vaikais. Išnagrinėjome treniravimo ypatumus, išleidome leidinių, kaip futbolą integruoti futbolo lavinimo pamokose. Pasiūlėme varžybų sistemą tokią, kokia yra Europoje, kur vaikai žaidžia su atitinkamai mažesniu kamuoliu, mažose aikštelėse, o jauniausi tiesiog mėgaujasi žaidimu neakcentuojant rezultato. Tačiau valstybinės sporto mokyklos, jų treneriai nėra suinteresuoti dirbti pagal šią sistemą.“

LFF informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: