tsajunga.lt archyvo nuotr.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas, Europos Parlamento narys Gabrielius Landsbergis nepritaria Seimo valdančiosios daugumos atstovų siūlymui kompensuoti ekonominės krizės sąlygomis sumažintą atlyginimo dalį politikams. Į šią kategoriją patektų Seimo nariai, savivaldybių merai, vicemerai. Seime įregistruotas „Asmenų, kuriems už darbą apmokama iš valstybės ar savivaldybės biudžeto lėšų, dėl ekonomikos krizės neproporcingai sumažinto darbo užmokesčio (atlyginimo) dalies grąžinimo įstatymo projektas“.

„Manau, kad politikai neturėtų teikti tokio įstatymo projekto ir reikalauti sugrąžinti jiems ekonominės krizės metu neišmokėtą atlyginimo dalį. Mažų mažiausiai nekorektiška reikalauti biudžeto pinigų, motyvuojant, kad taip siekiama lygybės. Jos nebus, nes į jokias kompensacijas negali pretenduoti privataus sektoriaus darbuotojai, kuriems buvo mažinami atlyginimai arba kurie net buvo atleidžiami iš darbo, – pažymi G. Landsbergis ir priduria: – Kita vertus, atlyginimai buvo sumažinti tik dideles pajamas gaunantiems valdžios sektoriaus darbuotojams“.

Pasak europarlamentaro, lygybės, solidarumo ir atjautos principais tokį pasiūlymą argumentuodami valdančiosios daugumos atstovai, kaip socialdemokratas B. Bradauskas ar darbietis M. Zasčiurinskas, pirmiausia turėtų pagalvoti ne apie save ir kaip sau susižerti biudžeto pinigų, o apie pensininkus, kuriems valdantieji savo sprendimu galėtų pensijas kompensuoti iš karto, apie tai, kad išmokėjus politikams maždaug 50 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų, tokios sumos neteks kitos ypač svarbios iš biudžeto finansuojamos sritys: švietimas, krašto gynyba, viešasis saugumas ar panašios.

Nors kompensuoti neišmokėtą atlyginimo dalį valdžios sektoriaus darbuotojams įpareigojo Konstitucinis Teismas, tačiau dėl politikų tokio įpareigojimo Teismo nutarime nėra.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: