© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) informuoja, kad šiandien baigiamas gripo vakcinos, kuria nemokamai skiepijami rizikos grupėms priklausantys žmonės, pristatymas mūsų šalies gydymo įstaigoms. Minėta sezoninio gripo vakcina, pradėta dalinti rugsėjo pabaigoje, buvo pristatoma dalimis. Vakcina jau paskirstyta 506 gydymo įstaigoms. Šiemet iš viso gali būti paskiepyta apie 100 tūkst. žmonių, nes buvo nupirkta 100 tūkst. dozių gripo vakcinos.

Svarbu tai, kad šiais metais gerokai anksčiau nei įprastai Lietuva tinkamai pasirengė atremti gripo epidemiją. Tai pavyko padaryti, nes šiemet anksčiau buvo nupirkta gripo vakcina – sutartis su šios sezoninės gripo vakcinos tiekėju buvo pasirašyta dar liepos pradžioje, vos tik pasibaigė viešųjų pirkimų konkursas. Be to, šiais metais VLK gripo vakciną pavyko įsigyti pigiau.

Vakcinomis nemokamai bus skiepijami rizikos grupėms priskiriami žmonės, kurių susirgimo gripu tikimybė yra didžiausia. Tai vaikelio besilaukiančios moterys, pensininkai, sergantieji lėtinėmis ligomis, taip pat slaugos ir globos įstaigose gyvenantys žmonės, ir, žinoma, asmens sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai, kuriems kyla pavojus užsikrėsti gripu bendraujant su sergančiais pacientais.

Ką reikėtų daryti norintiesiems pasiskiepyti? Turėtumėte kreiptis į šeimos gydytoją, kuris Jus nusiųs pas gydytoją specialistą, kuris skiepija, arba į vakcinacijos kabinetą.

VLK nupirktos gripo vakcinos galioja vienerius metus. Gripo vakcinos sudėtis priklauso nuo gripo viruso tipo, kurio tikimasi sulaukti. Šiemet nupirktos gripo vakcinos yra sukurtos pagal šiais metais prognozuojamo gripo požymius.

Ankstesniais metais dėl įvairių biurokratinių trukdžių sezoninio gripo vakcinų pirkimas užtrukdavo gerokai ilgiau ir gydymo įstaigas pasiekdavo tik gripo epidemijai jau įsisiūbavus. Skiepijimas šiomis vakcinomis ne visuomet būdavo veiksmingas, nes tai daryti geriausia dar neprasidėjus masiniam sirgimui gripu. Todėl VLK, siekdama, kad nepasikartotų tokia situacija, stengėsi šiemet kuo anksčiau gydymo įstaigas aprūpinti gripo vakcinomis. Tai ir pavyko sėkmingai padaryti.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: