(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Šiandien Gyvūnų globėjų asociacijos darbuotojai ir savanoriai gelbėtojai visame Kauno mieste renka apšalusias, apledėjusias antis ir gulbes, likusias žiemoti Nemune. Šiuo metu šimtai gulbių glaudžiasi prie Kauno hidroelektrinės užtvankos. Čia jas maitina gamtos mylėtojai, gamtininkai. Tačiau tarp šių paukščių randasi nusilpusių, kuriems būtina skubiai padėti. Nuo šalčio nukentėjusios gulbės buvo renkamos bei vežamos į prieglaudą ir praėjusį savaitgalį. Su Gyvūnų globėjų asociacija Aplinkos ministerija yra sudariusi sutartį dėl laukinių gyvūnų globos.

Visą sausį tvyrantis šaltis yra sukaustęs praktiškai visus vandens telkinius – atviri vandens plotai liko tik prie Kauno hidroelektrinės užtvankos, Elektrėnų mariose, sraunesnėse upėse. Čia ir susitelkė, pasak Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento Biologinės įvairovės skyriaus vedėjo Selemono Paltanavičiaus, likusios žiemoti gulbės, antys, didieji dančiasnapiai, laukiai. Dabar, kai spaudžia stiprus šaltis, paukščiai nepalieka baigiančių užakti paskutinių properšų. Jeigu šiuos paukščius maitina žmonės, jie gyvena net kelių kvadratinių metrų properšoje ir laukia maisto. Sotiems šaltis nebaisus, todėl tokie paukščiai gali išgyventi. Drūkšių ežere, kuris 20 metų neužšaldavo ir priglausdavo daug vandens paukščių, likusiose mažose properšose žiemoja apie 50 gulbių. Jas maitina Ignalinos atominės elektrinės darbuotojai. Jie kasdien tikrina, ar properša neužšalo. Jeigu užšaltų, paukščiai bus perkelti į neužšalusius vandenis.

Gamtininkai kreipiasi į žmones, kurie iš gerų paskatų eina palesinti likusių žiemoti gulbių tik savaitgaliais, kad jie nedarytų meškos paslaugos. „Jeigu negalite lankyti gulbių kasdien, priešokiais jų nemaitinkite, nepratinkite tikėtis maisto, nes paukščiai visą savaitę lauks savo maitintojų, o nesulaukę badės, silps“, – sako Selemonas Paltanavičius. Radusieji paliegusį, sergantį gyvūną, kuriam reikia padėti, turėtų įnešti jį į šiltą patalpą, pagirdyti, pamaitinti ir pranešti apie jį Gyvūnų globėjų asociacijai tel. 8686 44828.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: