Organizatorių archyvo nuotr.

Imant paskolą svarbu atsižvelgti ne tik į savo poreikius ar dabartines finansines galimybes, bet ir į ateities planus. Žvelgiant į laiko perspektyvą galima geriau suvokti, kuris paskolos mokėjimo būdas tinkamesnis – anuitetas ar linijinis mokėjimas. Toliau skaitydami sužinosite skirtumą tarp anuitetinio ir linijinio paskolos mokėjimo bei kaip tai yra susiję su Jūsų ateities planais.

Anuitetinis mokėjimo būdas

Anuitetinis paskolos mokėjimas yra stabilus ir mažiau rizikingas. Paskolos suma mažėja, o palūkanų suma didėja, tačiau mokėtojui tenka mokėti tą pačią fiksuotą sumą visą pinigų grąžinimo laikotarpį, kas padeda lengviau planuoti pajamas. Šis mokėjimo būdas apsaugo nuo pinigų nuvertėjimo, tad ekonomiškai jis yra praktiškesnis ir rekomenduojamas finansininkų. Taip pat, jis yra tinkamiausias tiems, kurie yra finansiškai mažiau pajėgūs mokėti dideles įmokas mokėjimo pradžioje arba nori pasiimti didesnę paskolą.

Linijinis mokėjimo būdas

Linijinis mokėjimo būdas yra mažiau stabilus, nes paskolos suma yra fiksuota, bet palūkanų dalis kintanti. Tokiu atveju, pradžioje mokėjimo tenka mokėti didesnes mėnesio įmokas. Šis būdas yra psichologiškai ramiau nuteikiantis mokėtoją, nes mokėjimo suma palaipsniui mažėja. Tačiau tai neapsaugo nuo pinigų nuvertėjimo. Finansininkai visgi labiau rekomenduoja rinktis anuitetinį mokėjimo būdą, kuris yra finansiškai palankesnis.

Į ką atsižvelgti renkantis mokėjimo būdą?

Žmogus besirenkantis, kuris mokėjimo būdas jam yra palankesnis – anuitetas ar linijinis mokėjimas – turėtų gerai įsivertinti savo ateities planus ir finansines galimybes bent jau artimiausiu laikotarpiu. Anuitetinis mokėjimas yra kur kas palankesnis tiems, kurie planuoja didinti savo išlaidas greitu metu dėl šeimos pagausėjimo ar darbo keitimo. Tačiau jeigu žmogus šiuo metu yra pačiame savo finansinio pajėgumo pike, jam būtų naudingiau susimokėti didesnę sumą pradžioje ir rinktis linijinį mokėjimo būdą.

Svarbu, kad žmogus gerai įvertintų savo finansines galimybes laiko perspektyvoje, kad galėtų išsirinkti, kuris paskolos mokėjimo būdas jam yra tinkamiausias – anuitetas ar linijinis mokėjimas. Jeigu kyla abejonių, finansų specialistai visuomet pasirengę Jums padėti.

Užsakymo Nr. KMC220191

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: