Organizatorių archyvo nuotr.

Naujų darbuotojų paieška ir personalo atranka yra neišvengiamas procesas bet kurioje įmonėje. Kaip gi kitaip iš ne vieno norinčio užimti darbo poziciją išrinkti tinkamiausią variantą, jei ne pasitelkiant atranką pagal tam tikrus kriterijus ir kandidatų įvertinimo metodus. Pasirinkimui, kam patikėti šį svarbų darbą suteikiama praktiškai visiškai laisvė – už personalo atranką atsakingų darbuotojų nenumato įstatymai, o ir versle nėra nusistovėjusių griežtų normų. Tačiau, kaip bebūtų, galima išskirti tris variantus, kam dažniausiai patikima personalo atranka ir vadovavimas jai. Kiekvienas iš šių pasirinkimų turi savų pliusų ir minusų.

Įmonės personalo skyrius

Stambiose įmonėse naujų darbuotojų paieška ir atranka dažniausiai priskiriama personalo skyriaus darbuotojų pareigybėms. Šiame skyriuje dirbantys darbuotojai organizuoja kandidatų paiešką bei susitikimus. Kartais atrinktas kandidatas priimamas į darbą gavus įmonės vadovo patvirtinimą, o kartais ši atsakomybė paliekama visiškai personalo skyriaus darbuotojų valiai. Tai, kiek šiuo atveju kokybiškai atliekama personalo atranka priklauso nuo personalo skyriaus darbuotojų kompetencijos, patirties šioje srityje, praktinių bei teorinių įgūdžių. Jei įmonės personalo skyriaus darbuotojai yra išties kvalifikuoti specialistai, jų darbas gali duoti puikius rezultatus. Tačiau netinkamai organizuojamos atrankos, nepakankamas joms skiriamas dėmesys ar kitos klaidos šiuose etapuose gali pridaryti nemažai bėdų. Pirmiausia, taip į įmonę priimami nevisiškai tinkami darbuotojai. Antra, pačių personalo skyriaus darbuotojų netinkamas pareigų atlikimas taip pat nekelia įmonės vertės. Tad galima sakyti, kad personalo atranka gali būti patikėta įmonės personalo skyriui tik tada, kai ji tikrai bus profesionali ir tinkama. Be to, šis variantas dažniausiai naudojamas tik stambiose įmonėse. Smulkiojo verslo atstovams steigti personalo skyrių yra neefektyvu ir nepriimtina.

Įmonės vadovas

Kai įmonėje nėra personalo skyriaus, dažnai darbuotojų paieškos ir atrankos rūpesčiai gula ant įmonės vadovo pečių. Tokia situacija dažniausiai pasitaiko nedidelėse įmonėse, kuriose nėra didelio darbuotojų skaičiaus ir dažnos jų kaitos. Iš vienos pusės, tai visiškai priimtinas variantas. Kai personalo atranka organizuojama kartą į keletą metų, įmonės vadovui pakankamai nesudėtinga rasti ir išsirinkti tinkamą darbuotoją. Tačiau čia slypi ir vienas kitas trūkumas. Net ir reta darbuotojų paieška ir atranka užima nemažai laiko, kurį vadovas galėtų skirti kitų darbų atlikimui. Be to, jei vadovas neturi pakankamai patirties ir žinių personalo atrankos srityje, šie procesai gali ne tik sukelti rūpesčių, bet ir rezultatas būti ne toks, kokio norėtųsi. Netinkamai pasirinkti paieškos metodai ar neefektyviai atlikta personalo atranka gali įtakoti netinkamų darbuotojų priėmimą, su kuriuo siejasi blogai atliekamos pareigos ir mažesnis naudingumas įmonei.

Personalo paieškos ir atrankos specialistai

Į įmones, kurios užsiimadarbuotojų paieška ir personalo atranka, dažniausiai kreipiamasi norint rasti aukšto lygio vadovus ar kitus aukštos kvalifikacijos darbuotojus. Šiuo atveju profesionalias paslaugas teikiančios įmonės yra geriausias pasirinkimas. Žmogiškųjų išteklių srityje dirbantys specialistai ne tik taiko specialias metodikas darbuotojų paieškai, bet ir personalo atranka organizuojama ir atliekama pasitelkiant visas geriausiems rezultatams pasiekti reikalingas priemones. Kalbant apie darbuotojų paiešką, šias paslaugas teikiančios įmonės, priklausomai nuo poreikių, gali naudoti tokias specifines metodikas kaip galvų medžioklė ar talentų priktraukimas. Na, o personalo atranka organizuojama apjungiant ne tik kandidatų profesinių įgūdžių ir žinių įvertinimą, rekomendacijų tikrinimą, bet ir asmeninių savybių identifikavimą priklausomai nuo ketinamų užimti pareigų.

Vienareikšmiškai teigti, kad personalo atranką geriausia patikėti įmonės personalo skyriui ar šias paslaugas teikiantiems specialistams, negalima. Kiekvienas atvejis yra individualus ir jam tinkamiausias sprendimas gali būti skirtingas. Priimant jį atsižvelkite į aplinkybes, galimybes ir tai, kuris variantas duos geriausius rezultatus – sklandžią darbuotojų atrankos eigą ir geriausių specialistų atėjimą į įmonę.

Užsakymo Nr. KMC210067

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: