Organizatorių archyvo nuotr.

Biologiniai nuotekų valymo įrenginiai naudojami ne tik nuolat gyvenamų namų sklypuose, bet ir soduose bei sodybose. Juose dažniausiai lankomasi periodiškai, pavyzdžiui, vasarą praleidžiama daugiau laiko, o žiemos metu atvykstama tik trumpam. Atėjus pavasariui nemaža dalis savininkų į juos sugrįžta kur kas dažniau. Taigi, ką verta žinoti apie ten arba namuose sumontuotų nuotekų valymo įrenginių priežiūrą, jei jais kurį laiką nesinaudojama?

Trumpalaikis nesinaudojimas įrenginiais

Situacijų, kuomet laikinai nesinaudojama nuotekų valymo sistema, gali pasitaikyti pačių įvairiausių. Vienas iš dažniausių atvejų – išvykimas atostogauti. Labiausiai tai aktualu ne sodo namelių, tačiau individualių namų savininkams. Atostogaujant net ir ilgesnį laiką, pavyzdžiui, 3–4 savaites, kokybiški nuotekų valymo įrenginiai sklandžiai veikia. Todėl jokių papildomų priemonių imtis nereikia. Sugrįžus namo jais galima naudotis iš karto, be jokių apribojimų.

Tam, kad būtų užtikrintas nenutrūkstamas įrenginių veikimas esant skirtingai apkrovai (susidarančių nuotekų srautui), jie tikrinami laboratorijoje. Sertifikatai įrodo, kad įranga tokiais atvejais veikia be jokių sutrikimų ir leidžia pasiekti aukštus teršalų išvalymo rodiklius.

Laikinas periodiškas naudojimasis

Jei valymo įrenginys sumontuotas sodo namelio teritorijoje, kur lankomasi priklausomai nuo sezono, patariama įvertinti svarbų aspektą. Tam tereikia užduoti sau vieną klausimą – kaip dažnai ir kada ten vykstate (t. y., išsiaiškinti apsilankymų periodiškumą)? Šios informacijos gali prireikti norint nuspręsti, kaip tinkamai pasirūpinti nuotekų tvarkymu. Jei šaltuoju metu įrenginiu visiškai nesinaudojama, rekomenduojama jį išvalyti, užpilti švariu vandeniu (nuotekų valymo įrenginiai niekada negali būti palikti tušti) ir atjungus orapūtę palikti žiemoti. Grįžus pavasarį įrenginiu galima toliau įprastai naudotis.

Daugiau apie tai, kaip turėtų būti prižiūrimi valymo įrenginiai ilgesnį laiką jais nesinaudojant, galima sužinoti pasikonsultavus su šios srities profesionalais. Dvejoti neverta: kvalifikuoti specialistai pasiruošę jums padėti.

Ilgalaikis įrenginio nenaudojimas

Pasitaiko ir tokių atvejų, kai nuotekų valymo įrenginys nenaudojamas pakankamai ilgą laiką, pavyzdžiui, 3–4 mėnesius. Dažniausiai su tokiomis aplinkybėmis susiduria atokesnių sodybų savininkai, kurie jose praleidžia tik vasaras. Tokiu atveju derėtų laikytis gamintojo nurodymų ir per tą laikotarpį jokiu būdu neleisti nuotekų.

Kiti svarbūs aspektai

Norint pasirūpinti rūpesčių nekeliančiu nuotekų tvarkymu, svarbu atsižvelgti ir į kitus aspektus. Tam, kad įrenginys veiktų sklandžiai ir būtų ilgaamžis, reikia jį tinkamai sumontuoti. Tokiais atvejais patariama pasikliauti profesionalais. Jie puikiai išmano savo darbą ir turi tam reikalingas priemones. Todėl tiek paruošiamieji, tiek montavimo darbai atliekami sklandžiai ir greitai, užtikrinamas jų patikimumas.

Biologiniai nuotekų valymo įrenginiai yra skirti buitinių nuotekų apdorojimui. Todėl į juos negalima tiekti paviršinių (lietaus) ir kitos kilmės nuotekų. Tam, kad valymo procesas nebūtų sutrikdytas, į kanalizaciją neturėtų būti metamos biologiškai nesiskaidančios atliekos (pvz. popieriniai rankšluosčiai, higieniniai įklotai, vatos tamponėliai ir t. t.). Taip pat į klozetą negalima pilti kraiko, cigarečių nuorūkų, sodo bei daržo chemikalų ir panašiai.

Valymo įrenginiai – tikras išsigelbėjimas tiems, kurie neturi galimybės naudotis centralizuota kanalizacijos sistema. Jie leidžia pasirūpinti patogesne kasdienybe ir švaresne mus supančia aplinka. Tai investicija, kuri atsiperka visokeriopai. Todėl norint, kad nuotekų valymo įrenginiai veiktų sklandžiai ir būtų kuo ilgaamžiškesni, rekomenduojama jais tinkamai pasirūpinti. Tam nereikia daug pastangų – tik tam tikrų žinių. Be to, visuomet verta kreiptis patarimo į specialistus – juk nepriekaištingas įrangos darbas yra bendras rūpestis.

Užsakymo Nr. KMC200033

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: