(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija, Valstybinė lietuvių kalbos komisija ir interneto svetainė www.lietuviškai.lt paskelbė interneto lietuvinimo akciją – raginama kuriamų interneto svetainių pavadinimuose vartoti lietuviškas raides, o be jų sukurtus pavadinimus keisti.

„Laikas ne tik kalbėti, bet ir naršyti lietuviškai – pakaks rašinėti visokius aukstaicius, zemaicius, dzukus, suvalkiecius ar klausimelius. Lietuviški rašmenys yra unikalus lietuvių paveldas, ir tyčiotis iš jų – negražu“, – mano Juras Jankevičius, kurio laidos svetainės pavadinimas jau lietuviškas – www.klausimėlis.lt.

LRT generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius pabrėžė, kad Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija visada buvo, yra ir bus lietuvių kalbos puoselėtojas, ir pridūrė neabejojąs, jog Lietuvos patriotai džiaugsis šia akcija.

Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkės Irenos Smetonienės nuomone, laikas lietuvių kalbą įtvirtinti tose srityse, kur iki šiol ji buvo niokojama.

„Informacinių technologijų erdvėje susiklostė tradicija nevartoti lietuviškų rašmenų. Tiek trumpąsias žinutes, tiek interneto vardus, net ir elektroninius laiškus rašome be nosinių ir ilgųjų raidžių. Tačiau be reikalo. Šiandien jau nėra jokių kliūčių rašyti lietuviškai. Norime atkreipti dėmesį į šią problemą“, – sako interneto svetainės www.lietuviškai.lt įkūrėjas ir UAB „Ito“ direktorius Paulius Lazauskas.

Interneto lietuvinimo akcija vyks iki rugsėjo 1 dienos. Jos metu Lietuvos televizija ir Lietuvos radijas specialioje reklamos kampanijoje skelbs sulietuvintas interneto svetaines.

Valstybinė lietuvių kalbos komisija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: