(c) kaunas.lt archyvo nuotr.

Savaitgalį Kaune lankėsi Naujosios Hanzos sąjungos prezidiumo ir komisijos nariai, kurie miesto pasirengimą tarptautinei šventei „Hanza Kaunas 2011“ įvertino labai gerai.

Laikinojoje sostinėje kitais metais pirmą kartą vyks tarptautinės Hanza dienos. Į Kauną savaitgalį atvyko dagiau kaip 40 Naujosios Hanzos sąjungos miesto atstovų, tarp jų – šios sąjungos prezidentas, Liubeko (Vokietija) miesto meras Berndas Saxe.

„Likus 6 mėnesiams iki šventės, daro didelį įspūdį pasirengimo tempai. Neliko abejonių, kad kitų metų šventei Kaunas bus puikiai pasirengęs“, – sakė B. Saxe po Hanzos prezidiumo ir komisijos posėdžių, kuriuose buvo aptarti šie klausimai.

Prieš tai svečiai apžiūrėjo Kauno miesto erdves bei vietas, kuriose vyks tarptautinės Hanza miestų šventės renginiai. „Savivaldybė išrinko puikias erdves šiems renginiams. Esame labai patenkinti tuo, ką išvydome“, – dalinosi įspūdžiais B. Saxe.

Iš viso Naujosios Hanzos sąjunga jungia 175 miestus iš 14 valstybių. Šiuose miestuose gyvena apie 20 mln. žmonių. B. Saxe prognozuoja, kad kitąmet į Kauną atvyks apie 80-100 miestų atstovų. „Jūsų rengiama programa – puiki. Joje yra vietos ir nacionalinei kultūrai, ir tradicijoms, ir kulinariniam paveldui“, – pažymėjo B. Saxe.

Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas kalbėjo, kad šventei rengiamasi ypač atsakingai. „Norime nustebinti ne tik miesto svečius, bet ir patys save. Puikiai suprantame, kad kita tokia proga surengti tokio lygio šventę Kaunui gali pasitaikyti nebent po 100 metų. Be to, tarptautinės Hanza dienos sutaps su Kauno miesto gimtadieniu, todėl svečiai galės išvysti ir miesto dienos geriausius renginius“, – pažymėjo meras A. Kupčinskas.

Meras teigė, kad savivaldybė ketina svariai prisidėti prie šventės finansavimo. „Planuojame, kad kitų metų biudžete apie 1,1 mln. litų bus skirta Europos krepšinio čempionato organizavimui, maždaug tokią sumą skirsime ir Hanza dienoms surengti“, – sakė meras A. Kupčinskas.

B. Saxe pažymėjo, kad tarptautinių Hanza dienų organizavimui išleisti pinigai sugrįžta. „Miestuose, kuriuose vyksta tokie renginiai, vėliau padaugėjo turistų. Todėl išleistos lėšos vėliau tikrai atsiperka“, – teigė B. Saxe.

Šeštadienį meras A. Kupčinskas svečius priėmė Kauno rotušėje. Sekmadienį svečiai apžiūrėjo Pažaislio architektūrinį ansamblį bei kitas žymias Kauno vietas.

Tarptautinės Hanzos dienos yra rengiamos kasmet viename iš Naujosios Hanzos sąjungos miestų. Šios šventės programą sudaro kultūriniai renginiai, amatų mugės, miestų prisistatymai, forumai, seminarai. Kaunas yra vienintelis Lietuvoje Hanzos miestas. Jis nuo 1992 metų aktyviai dalyvauja ir Naujosios Hanzos sąjungos veikloje.

2011 metais gegužės 19-22 dienomis Kaunas švęs savo gimtadienį ir taps Tarptautinių Hanza dienų šeimininku. Planuojama, kad į šventę „Hanza Kaunas 2011“ atvyks maždaug pusė milijono svečių ir dalyvių iš daugiau kaip 100 Europos miestų.

Keturias dienas mieste vyks daugiau kaip 100 renginių: didžiulė Viduramžių mugė su Amatų alėja, Gėlių, Duonos, Sūrių, Mėsos, Žuvų, Daržovių, Sendaikčių turgumis; Didysis Europos riterių turnyras su pirmąkart Lietuvoje rengiamomis raitelių dvikovomis; rekordinė oro balionų šventė; Viduramžių karnavalas; tarptautinis menininkų pleneras, ugnies misterija virš dviejų upių.

Tarybos sekretoriato informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: