Kartą patyręs tą nepakartojamą jausmą kylant, rodos, besvoriu oro balionu ir lėtai skrendant pavėjui, jo niekada nepamirši. Tai lyg tylus paukščio skrydis virš miestų, miškų, pievų ar net vandens. Jautiesi lyg atitrūkęs nuo viso pasaulio rūpesčių ir negalvoji apie nieką kitą, tik vaizdą, kuris tęsiasi iki horizonto.

Horizonte lėtai kyla ar leidžiasi saulė (oro balionu geriausia skristi būtent tokiu paros metu), o skrydis toks ramus ir lėtas, kad net didžiausią aukščio baimę turintys žmonės apie ją visiškai pamiršta. „Nemačiau tokio, kuriam skrydis nebūtų palikęs įspūdžio. Kiekvienas pirmą kartą skrendantis lieka susižavėjęs oro balionais“, teigia pilotas Napolis Vitonis, jau 11 metų pilotuojantis oro balioną.

Ši magiška kelionė dažniausiai trunka apie valandą, tačiau visas pasiruošimas, pakilimas, nusileidimas ir grįžimas užsitęsia apie 3-4 valandas. „Skrydyje oro balionu daug žavesio teikia ne tik skrydis, bet ir visas pasiruošimas. Kilimas ir leidimais dažnai būna net įspūdingesni, nei pats skrydis“, šypsosi N. Vitonis. Kelionės metu balionas pakyla iki 1 kilometro aukščio (galimas kilimas daugiau nei į 10 kilometrų aukštį, bet nuo 3 kilometrų jau pradeda trūkti deguonies).

Daugelis yra įsitikinę, kad skrydis oro balionu – vasaros pramoga, tačiau bene įspūdingiausi skrydžiai – žiemą. Netgi skrisdamas tą patį maršrutą žiemą ir vasarą pamatysi viską visiškai kitu kampu. Tiesa, Lietuvoje tai dar nėra labai populiaru, bet kiekvienais metais vis labiau domina skrydžių oro balionu entuziastus. Įspūdingi čempionatai žiemos metu vyksta Alpėse.

Dažniausiai oro balionu skrenda 4 keleiviai ir pilotas, tokiu atveju vienam keleiviui kelionė kainuoja 300 – 350 litų (priklausomai nuo pakilimo vietos). O turbūt pati geriausia dovana įsimylėjėlių porai – skrydis dviems, kainuojantis 800 litų.

Už galimybę skristi oro balionu turime būti dėkingi broliams Josef ir Etienne Montgolfier, kurie 1783 metais išbandė savo sukurtą oro balioną (pirmojo skrydžio keleiviai buvo avis, antis ir gaidys). Po dviejų mėnesių broliai skrydį išmėgino patys ir nuo tada prasidėjo šios unikalios skraidymo priemonės era.
Visi nors kartą gyvenime turėtų patirti skrydžio oro balionu žavesį. Taigi apsirenkite šiltus rūbus, pasiimkite fotoaparatą ir mėgaukitės su horizontu susiliejusios saulės spinduliais lėtai skriejant vaiskiu dangumi.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: