Kaunas.lt nuotr.

Baigėsi mokslo ir technologijų parko ,,Technopolis” kartu su Kauno miesto savivaldybe ir Kauno technologijos universitetu organizuotas moksleivių idėjų konkursas „Idėja mano ateities miestui” (IMAM), skirtas populiarinti technologines specialybes.

„Technopolio” l.e.p direktorė Ligita Valalytė akcentavo, kad IMAM konkursas tampa kasmetiniu, tradiciniu ,,Technopolio” renginiu, skatinančiu domėtis technologijomis ir pritaikyti jas, kuriant visuomenės gerovę arba miestą, kuriame gera ir norisi gyventi.

IMAM vyko visą balandžio mėnesį. Tarp IMAM etapų moksleiviai dalyvavo įvairiuose su technologijomis susijusiuose seminaruose. Vienas iš įdomiausių seminarų vyko kelionės traukiniu ,,Kaunas – Vilnius – Kaunas” metu. Neeilinę kelionę moksleiviams dovanojo AB ,,Lietuvos geležinkeliai”.

Konkuros nugalėtojai buvo renkami gegužės 2 d., kiekvienai komandai pristatant idėją komisijai, kurią sudarė akademinės bendruomenės, miesto savivaldybės ir verslo atstovai. Komisija intensyviai dirbo: išklausė, vertino ir dalijosi patirtimi 17-kai parengtų idėjų.

IMAM dalyviai varžėsi dvejose amžiaus grupėse: 5-8 klasių bei 9-12 klasių. Lietuvos inovacijų centro atstovas Kauno regionui Gytis Junevičius sakė: „Lyginant ankstesnių ir šių metų konkursus, džiugu pastebėti, jog kai kurios moksleivių idėjos ir pasirengimas nenusileidžia studentams”.

Idėjų originalumu ir kūrybiškumu pasižymėjo visi 5 – 8 klasių moksleiviai. Nugalėtojais tapo komanda ,,Draugai”, pristatę idėją ,,Sportas = Šviesa”, kurios pagrindinis akcentas yra tai, kad sportuodami žmonės gamins elektros energiją. Didžiausio komisijos dėmesio susilaukė komanda ,,Kauniečiukai”, kurie pristatė idėją „Batukai valdomi mintimis”.

Mykolas Kavaliauskas – trečios vietos laimėtojas, parodė belaidės elektros perdavimo idėjos prototipą. Prizininko įkvėpėjas – pats Nikolas Tesla. Pirmą vietą 9 – 12 klasių grupėje laimėjo komanda ,,E&J Elektronics”, kurie pristatė ,,Šviesoforo laikmačio idėją”. Idėja skirta tobulinti šviesoforų sistemą miestuose, kurios dėka vairuotojai pajudėtų sinchroniškiau ir taip būtų taupomas kelionės laikas.

Antra vieta atiteko ,,Komanda A” ir jų idėjai (nuotėkų dumblių valymo sistema), kai perdirbant dumblą gaunamas biokuras, kuris yra pagamintas iš organinių medžiagų. Trečią vietą komisija skyrė komandai ,,Pozityvas” – merginos krepšinio šaliai pasiūlė virš šiukšlių dėžių kabinti krepšinio lanką su tinkleliu, kad atliekos būtų išmetamos žaidimo forma.

Justinas Katkus, KTU jaunojo verslo vystymo skyriaus „Startupspace” vadovas, komisijos narys, po idėjų pristatymų sakė: ,,Mane nustebino, kad tokie jauni žmonės sugebėjo parengti brandžias ir gan išbaigtas idėjas. Kiekvieno taip stipriai padirbėta, parengtos vizualizacijos, prototipai. Taip pat džiaugiuosi, kad moksleiviai koja kojon žengia kartu su inovacijomis, nes teko išgirsti beveik iš kiekvieno inovacijomis pagrįstų idėjų”.

Visi IMAM dalyviai buvo apdovanoti: laipiojimo ir aktyvaus laisvalaikio klubas ,,Miegantys drambliai” kiekvienai komandai dovanojo kvietimą laipioti sienomis, KTU įsteigė atsiminimo dovanas. Pirmųjų vietų laimėtojams buvo įteikti piniginiai prizai, o UAB ,,Fima” įteikė specialius prizus kelioms komandoms. Konkurso „Idėja mano ateities miestui” nugalėtojai buvo apdovanoti kasmetinėje jaunųjų KTU mokslininkų darbų parodoje – konkurse „Technorama 2012″.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: