(c) Eglės Petniūnaitės archyvo nuotr.

Lietuvišką darganą ir lietų vos per kelias valandas pakeitė šilta Italijos saulė ir malonūs, besišypsantys žmonės. „Aš jau Romoje!“ – siunčiu žinią artimiesiems. mirziamov.ru

Geras laikas atostogauti

Nors lapkritį šiluma jau nebelepina Romos gyventojų, vis dėlto čia gera atostogauti net ir šiuo metų laiku. Kaip tik dabar Italijos sostinę galima pamatyti jos gyventojų akimis: miestas dar tik pradeda ruoštis žiemos šventėms, o ir turistų nėra daug.

Valgymo tradicijos

Italija daug kam asocijuojasi su pica ir makaronais. Ir tikrai galima patikinti, jog šioje šalyje tai populiariausias maistas. Tačiau tai tik maža dalelė to, ką žmonės paprastai valgo Italijoje. Jie turi mums neįprastas valgymo tradicijas: pusryčiams išgeria puodelį capucino kavos su cornetto, t.y. traškia bandele. Vakarais jie susirenka su šeimomis į restoranus, užkandžiauja įvairių sūrių, dešrų, kumpių patiekalais, po to valgo pirmąjį bei antrąjį karštuosius patiekalus, vaisius, desertus, gurkšnoja vyną ar stipresnius gėrimus. Taigi nenuostabu, kad vakarienė trunka apie tris valandas. Šiuo metu šeima pasidalina dienos įspūdžiais ir naujienomis.

Makaronų galybė

Tikriausiai niekas tiksliai nesuskaičiuotų, kiek Italijoje yra makaronų patiekalų. Šioje šalyje galima pamatyti ne tik įvairiausių makaronų rūšių, formų bei spalvų, bet ir skirtingų padažų. Makaronai, kaip ir dauguma kitų patiekalų, čia neįsivaizduojami be pomidorų ir alyvuogių aliejaus. Tačiau į padažų sudėtį dažnai įeina įvairios daržovės, mėsa, daug prieskonių.

Kitokia pica

Pica Italijoje labai skiriasi nuo tos, kurią valgome Lietuvoje. Visų pirma, tikrosios picos padas yra plonas. Jis gaminamas iš miltų, vandens, aliejaus, druskos ir mielių. Pica neįsivaizduojama be šviežių pomidorų tyrės bei alyvuogių aliejaus. Ji kepama krosnyje tik vieną-dvi minutes – kol apskrunda plonas, į mūsų „miltinius“ blynus panašus padas.

Italijoje tikriausiai niekas nepaneigs, kad skaniausia pica yra Neapolyje. Šiame mieste nuo seno vystomi verslai egzistuoja iki šiol, laikomasi senųjų tradicijų, žmonės dirba šeimomis. Tokiose picerijose galima sužinoti ne tik jų gyvavimo istoriją, bet ir pamatyti visą picos gamybos procesą.

Tradiciniai desertai

Viešint Italijoje verta paragauti ne tik neapolietiškos picos bei tradicinių makaronų patiekalų, bet ir desertų. Kiekvienas regionas turi savo tradicinius saldėsius. Dauguma jų gana neįprasti mūsų skoniui – čia dominuoja įvairūs vaisiai, kremai.

Millefoglie („Tūkstantis lapų“) – ypatingai gardus saldėsis, tradicinis Romos desertas. Jį sudaro miško uogos, saldus kremas bei sausainėliai. Yra keli šio deserto variantai, todėl tai gali būti ir paprastesnis, sluoksniuotas pyragaitis su kremu.

Baba – tradicinis neapolietiškas desertas. Tai bandelė su kremu, išmirkyta rome. Verta paragauti aštresnį skonį mėgstantiems smaližiams.

Cannolo siciliano („Sicilietiška nendrė“) – mums neįprasto skonio gardėsis, kilęs iš Sicilijos. Tai cilindro formos sausainėlis, prikimštas rikotos sūriu, vaisiais bei pistacijomis.

Italijoje labai populiarios įvairios bandelės, kurias vietiniai įpratę valgyti pusryčiams prie kavos puodelio. Jų yra įvairiausių formų bei skonių. Tiesa, vienos populiariausių – cornetto („Ragelis“), kurios dažniausai būna trijų rūšių: paprastos, su kremu arba vaisių džemu.

Šioje šalyje įprasta, einant į svečius, vaišėms nusinešti torrone, t.y. mažų gražių pyragaičių su įvairių skonių kremo bei vaisių įdarais. Jie yra gražiai įpakuojami, todėl tai kaskart būna ne tik labai miela, bet ir skani dovana.

Italija – labai įvairi šalis. Kiekvienas regionas skiriasi ne tik kraštovaizdžiu, klimatu, žmonėmis, bet ir patiekalais. Keliaujant tikrai verta aplankyti ne tik pasaulyje jau pagarsėjusias gražiausias Italijos vietas, bet ir paragauti įvairių patiekalų skirtinguose regionuose.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: