(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Lietuvos policijos eismo priežiūros tarnyba kartu su Lietuvos Respublikos transporto priemonių draudikų biuru, siekdami bendro tikslo – mažinti eismo įvykių, kuriuose tamsiuoju paros metu nukenčia pėstieji (dviratininkai, vadeliotojai), skaičių, keisti eismo dalyvių elgesį kelyje, ugdyti atsakomybę ir sąmoningumą, organizuoja tikslinį prevencinį projektą „Būk matomas ir saugus kelyje”.

Projektas vykdomas š. m. spalio-gruodžio mėnesiais (po dvi savaites kiekvieną mėnesį):
– spalio 12-25 d.;
– lapkričio 9-22 d. (lapkričio trečiasis sekmadienis – Pasaulinė diena žuvusiems eismo įvykiuose atminti);
– gruodžio 14-27 dienomis.

Jį vykdo Lietuvos policijos eismo priežiūros tarnyba ir teritorinių policijos įstaigų kelių policijos padaliniai. Šio projekto uždaviniai – atkreipti visų eismo dalyvių dėmesį į būtinumą vykdyti Kelių eismo taisyklių reikalavimus, siekti, kad pėstieji, ypač suaugusieji, taip pat dviratininkai, vadeliotojai tamsiuoju paros metu, esant blogam matomumui, įprastų naudoti atšvaitus, šviečiančius žibintus, ryškiaspalves liemenes su šviesą atspindinčiais elementais. Daugiausia dėmesio pėstiesiems (dviratininkams, vadeliotojams) bus skiriama miesteliuose, gyvenvietėse, kaimuose, taip pat gyvenvietėse, esančiose prie magistralinių kelių.

Projekto vykdytojai, bendradarbiaudami su švietimo ir mokslo įstaigų, savivaldybių administracijomis, seniūnais, kunigais, kelius prižiūrinčių valstybės įmonių saugaus eismo specialistais, organizuos susitikimus su jaunimu, jų tėvais, bendruomene. Po pokalbių saugaus eismo tema policijos pareigūnai susirinkusiems paaiškins (primins) atšvaito, šviečiančio žibinto, šviesą atspindinčios liemenės svarbą ir naudą tamsiuoju paros metu, kaip ir kur teisingai prie drabužių prisitvirtinti atšvaitą.

Policijos pareigūnai atšvaitus jų neturintiems pėstiesiems (dviratininkams, vadeliotojams) dalys ir kelyje. Numatyta išdalyti apie 19 000 atšvaitų.

Lietuvoje per pastaruosius dvejus metus eismo įvykiuose žuvo 410 pėsčiųjų. Daugiau kaip pusė jų (70 proc.) į įvykius pateko ir žuvo tamsiuoju paros metu. 2009 m. sausio-rugpjūčio mėn. eismo įvykiuose žuvo 58 pėstieji, 42 iš jų – tamsiuoju paros metu.

Paros metas, kaip ir metų laikas, turi didelę įtaką eismo įvykių su pėsčiaisiais padariniams. Nors šviesiuoju paros metu įvyksta gerokai daugiau eismo įvykių, į kuriuos patenka pėstieji, tačiau jų žūsta beveik dvigubai daugiau esant blogam matomumui. Dažniausiai pėsčiuosius transporto priemonės partrenkia ir mirtinai sužaloja neapšviestuose kelio ruožuose, kai jie eina per važiuojamąją kelio dalį, važiuojamąja dalimi ar netikėtai į ją įeina (įbėga). Dėl tokių eismo įvykių dažniausiai kalti būna patys pėstieji – pagrindinių Kelių eismo taisyklių reikalavimų nevykdymas ir priemonių, atkreipiančių kitų eismo dalyvių dėmesį (atšvaito, šviečiančio žibinto, ryškiaspalvės liemenės su šviesą atspindinčiais elementais), nenaudojimas. Eismo įvykių, į kuriuos patenka ir nukenčia pėstieji, akivaizdžiai padaugėja rudenį ir žiemą (spalis-sausis), esant sudėtingesnėms eismo sąlygoms, prastesniam matomumui. Nereti ir panašūs atvejai, kuriuose nukenčia dviratininkai, vadeliotojai. Pastarieji eismo dalyviai, pažeisdami Kelių eismo taisykles, taip pat nenaudoja atšvaitų, ryškiaspalvių liemenių, važiuoja dviračiais (vežimais), prie kurių nepritvirtinti atšvaitai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: