(c) Organizatorių archyvo nuotr.
(c) Organizatorių archyvo nuotr.

Antrus metus iš eilės vienas iš filmų, parodytų Tarptautiniame Kauno kino festivalio programoje, iškovoja Europos Parlamento kasmet skiriamą LUX prizą.

Šių metų pabaigoje Europos Parlamentas maždaug 87 tūkst. eurų (300 tūkst. litų) vertės LUX prizą skyrė prancūzų režisieriaus Philippe‘o Lioreto filmui „Sveiki atvykę“, kuris spalį buvo rodytas Kauno kino festivalyje ir išrinktas labiausiai patikusiu festivalio žiūrovų filmu Kaune bei Vilniuje.

LUX apdovanojimas filmui atveria kelius į visų Europos Sąjungos (ES) šalių kino teatrus: Europos Parlamentas užtikrina filmo vertimą į 23 oficialias ES kalbas, subtitravimą ir platinimą ES šalyse narėse. LUX prizu siekiama skatinti diskusijas Europos integracijos klausimais, sušvelninti šalių narių kultūrinį ir kalbos barjerą, neretai trukdantį priimti kitų šalių kiną, bei paremti Europos kūrėjų filmų demonstravimą ES šalyse.

„Sveiki atvykę“ pasakoja apie Prancūzijos šiaurėje, Kalė mieste gyvenantį plaukimo instruktorių, kuris nusprendžia padėti 17-mečiui kurdų pabėgėliui, trokštančiam susitikti su į Londoną su šeima emigravusia savo mylimąja ir ryžtasi savo jėgomis perplaukti ledinio vandens kanalą – Lamanšą. Filmas žiūrovus įtraukia socialinių šių dienų realijų kalba ir jautriai prabyla apie žmogiškumą.

„Džiaugiamės, kad mūsų festivalio komandos keliami aukšti kokybiško kino atrankos reikalavimai bei dėmesys rodomų filmų visuomeninei problematikai sutampa ir su Europos kino profesionalų bei kultūros politikų siekiais kino pagalba prakalbinti bei integruoti Europos Sąjungos bei iš įvairių kitų regionų atvykusius žmones. Dar 2007-siais, kai pradėjome organizuoti Tarptautinį Kauno kino festivalį, vienu iš svarbių tikslų įvardijome siekį savo veikla skleisti toleranciją, skatinti diskusijas ne vien meninėmis, bet ir opiomis socialinėmis temomis. Tai, kad festivalis jau porą metų iš eilės nuspėja būsimus LUX prizininkus, manau, įdodo, kad pasirinkome teisingą kelią į tikslą“, – žinią apie LUX įvertinimą komentavo Tarptautinio Kauno kino festivalio direktorė Ilona Jurkonytė.

2008 metais LUX prizą pelnė taip pat imigrantų gyvenimo užsklandą atskleidžiantis belgų režisierių garsiųjų kino brolių Jean-Pierre ir Luc Dardenne‘ų filmas „Lornos tylėjimas“. Pernai Tarptautinio Kauno kino festivalio programoje „Tapatumai“ rodytas filmas buvo šiltai priimtas ir sulaukė daug žiūrovų simpatijų.

“Tarptautinis Kauno kino festivalis Lietuvos kino publikai stengiasi pristatyti aukštos meninės ir socialinės vertės filmus, – sakė festivalio programos sudarytojas Tomas Tengmarkas. – Praėjusiais metais mūsų parodytas “Lornos tylėjimas” rodė niūrią Belgijos imigrantų realybę. Pierre Lioret sukurtas “Sveiki atvykę” dar griežčiau pasisako apie imigracijos situaciją Prancūzijoje. Imigrantų žmogaus teisių apsauga ES yra degantis klausimas ir aš tikiuosi, kad šie filmai prisidės prie to, kad daugiau nebebūtų draskomi žmonių gyvenimai. Be socialinių ir politinių prasmių šie abu filmai yra aukštos meninės vertės. Juos abu pamilo mūsų festivalio žiūrovai.”

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: