Kontrolinės rungtynės – repeticija
(c) Organizatorių archyvo nuotr.

Europos vyrų krepšinio čempionato („EuroBasket 2011“) savanoriai jaučiasi taip, tarsi čempionatas jiems jau būtų prasidėjęs – praėjusią savaitę savo jėgas jie išbandė naujojoje Klaipėdos arenoje, kurioje pirmąsias kontrolines rungtynes žaidė nacionalinė Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė.

Čia savanoriavo ir čempionatui rengėsi Klaipėdos ir Šiaulių savanorių grupės. „Kontrolinės rungtynės savanoriams yra generalinė repeticija prieš artėjantį Europos vyrų krepšinio čempionatą, – sakė Arnas Marcinkus, „EuroBasket 2011“ savanorių grupės vadovas. – Per rungtynes buvo išbandytas savanorių veiklos modelis, kuris bus taikomas ir čempionato metu.

Džiaugiamės, kad savanoriai buvo iniciatyvūs, paslaugūs, kiekvieną svečią sutinkantys su šypsena. Stebėjome jų veiklą ir nušlifavome paskutines pasirengimo detales”. Klaipėdoje buvo surengti ir specialūs IT ir akreditacijų srities savanorių mokymai.

„Savanoriai teigė, kad iš profesionalių TEO specialistų sužinojo daug nauja ir dabar užduotys, laukiančios čempionato metu, yra daug aiškesnės“, – sakė A. Marcinkus.

Savanorė Justina Klybaitė (22 m.) džiaugėsi, kad sužinojo ne tik užduotis, laukiančias Europos krepšinio čempionato metu, bet ir naujų draugų susirado. „Nakvynė pajūryje man nebebus problema“, – teigė Klaipėdoje organizatoriams padėsianti vilnietė.

VIP sektoriaus savanorė pasitiko svarbius svečius, dėjo jiems apyrankes, nukreipė ir palydėjo į vietas. „Visi savanoriai labai draugiški ir labai vieningi. Bendradarbiaujame su organizatoriais spręsdami, kas dar gali būti pakeista, patobulinta iki čempionato“, – sakė J. Klybaitė.

Prie įėjimo pasitikusi VIP svečius ir rodžiusi jiems kelią savanorė Emilija Rentauskaitė (20 m.) teigė, kad didžiausią įspūdį jai padarė pirmųjų Lietuvos rinktinės kontrolinių varžybų susirinkę stebėti aistruoliai.

„Pirmą kartą mačiau tiek sirgalių vienoje vietoje. Tribūnose nebuvo kitos spalvos, tik žalia. Sirgaliai buvo pasiruošę: apsirengę specialius marškinėlius su kaukėmis, pasiėmę būgnus, dūdeles“, – pasakojo mergina.

Pasak jos, nors rinktinė ir pralaimėjo (Lietuva – Slovėnija 70:72), niekas nenusiminė ir toliau dainavo dainas – žinojo, kad tai tik pirmosios kontrolinės varžybos. Pirmą kartą savanoriaujanti mergina sakė, kad jai tai „nereali patiris, už kurią nesinori jokio atlygio”. „Svarbiausia, kad organizatoriai viską labai paprastai paaiškina, pataria, iškart sprendžia kylančias problemas“, – sakė savanorė.

Lietuvoje vyksiančiuose Europos vyrų krepšinio čempionato („EuroBasket 2011“) renginiuose tapti savanoriais užsiregistravo daugiau nei 6000 asmenų iš viso pasaulio. Po pirmojo atrankos etapo – elektroninių anketų pildymo – į pirmuosius mokymus balandžio mėnesį atrinkti ir pakviesti daugiau nei 2000 savanorių. Po šių mokymų suformuotas ir šešiems čempionato miestams paskirstytas galutinis savanorių skaičius.

Visų šešių miestų savanoriai jau turėjo galimybę išbandyti save skirtinguose krepšinio renginiuose: Alytuje vykusiame Lietuvos krepšinio federacijos taurės finalinio ketverto turnyre, Panevėžyje ir Vilniuje – tarptautiniame jaunimo krepšinio turnyre „Global Games“ bei praėjusį savaitgalį uostamiestyje vykusiose kontrolinėse rungtynėse. Netrukus savanoriai bus patikrinti Kauno „Žalgirio“ arenoje per Lietuvos rinktinės rungtynes su ispanais, po to – dar Panevėžyje ir Vilniuje, kur Lietuvos rinktinė baigs pasirengimą Europos pirmenybėms.

„Savanoriška veikla paremta asmens iniciatyva, noru padėti, mokytis, tobulėti. Po visų iki šiol vykusių „EuroBasket 2011“ savanorių apmokymų galiu tik pasidžiaugti, kad tose 1500 asmenų gretose yra patikimi, vieningi ir sąmoningi žmonės“, – sakė A. Marcinkus.

Organizatorių informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: