© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Čikagoje vienas šešiametis iš savo tėvo pistoleto netyčia nušovė trimetį broliuką, žaisdamas “plėšikus ir policininkus”, o tyrėjai nurodė, kad vyras tą ginklą neteisėtai buvo gavęs iš vieno gaujos nario

Policija sekmadienį pranešė, kad abu berniukai žaidė šeštadienio vakarą, o vyresnysis paėmė ant šaldytuvo viršaus padėtą užtaisytą ginklą ir netyčia iššovė į veidą trimečiui Eianui Santiago (Ijanui Santjagui). Mažylis buvo skubiai išvežtas į ligoninę, kur mirė vėliau tą vakarą.

Policija vėliau suėmė vaikų tėvą – 25 metų Michaelą Santiago (Maiklą Santjagą) – dėl pavojaus vaikams sukėlimo. Per sekmadienį vykusį teismo posėdį Ilinojaus valstijos prokuroro pavaduotojas Josephas DiBella (Džozefas DiBela) sakė, kad M.Santiago tą ginklą nusipirko gatvėje ir laikė “suvyniotą į pižamos kelnes ant šaldytuvo”. Jis taip pat buvo parodęs vyresniam sūnui, kur yra tas pistoletas.

“Jis laikė ginklą dėl apsaugos, nes anksčiau buvo gaujos narys ir liudijo prieš kitą gaujos narį vienoje nužudymo byloje”, – dienraštis “Chicago Tribune” citavo J.DiBellos žodžius teisme.

M.Santiago papasakojo policijai apie tą ginklą prisipažinime, kuris buvo nufilmuotas, sakė J.DiBella.

Teisėjas Jamesas Brownas (Džeimsas Braunas) leido paleisti M.Santiago už 75 tūkst. dolerių užstatą. Vyrui posėdyje atstovavo apygardos paskirtas viešasis advokatas.

Policijos vyresnysis inspektorius Garry McCarthy (Garis Makartis) pabrėžė, kad šis incidentas tapo tragiška iliustracija jau ne vienus metus jos išsakomai pozicijai, kad daugelio smurtinių nusikaltimų Čikagoje priežastis yra lengvai prieinami neteisėti šaunamieji ginklai.

“Viskas išties paprasta, – G.McCarthy sakė sekmadienį, telefonu kalbėdamasis su naujienų agentūra “The Associated Press”. – Jeigu to ginklo nebūtų buvę tame name, tas vaikas šiandien būtų gyvas. Matome, kaip tai vis nutinka.”

G.McCarthy ne kartą yra pareiškęs, kad jo pareigūnai konfiskuoja daug daugiau neteisėtų šaunamųjų ginklų negu bet kuriame kitame JAV mieste, įskaitant Niujorko ir Los Andželo didmiesčius. Čikagos policijos departamentas viena šiais metais konfiskavo per 5,5 tūkst. neteisėtų ginklų.

Čikagoje taip pat įvykdoma daugiau žmogžudysčių negu bet kuriame kitame šalies mieste, o tas rodiklis šiemet dar labiau išaugo. Departamento statistika rodo, kad šiemet iki spalio 4 dienos Čikagoje buvo nužudyti 370 žmonių, o pernai per tą patį laikotarpį smurtas mieste pareikalavo 306 gyvybių. Incidentų, per kuriuos buvo panaudoti šaunamieji ginklai, per tą patį laikotarpį taip pat padaugėjo – nuo 1 581 praeitais metais iki 1 870 šiemet.

Kai kurie miesto tarybos nariai neseniai ragino G.McCarthy atsistatydinti, sakydami, kad jam nepavyko pažaboti smurto.

Tačiau G.McCarthy pabrėžė, kad Ilinojuje bausmės už neteisėtą ginklų laikymą yra švelnesnės negu turėtų būti, todėl pavojingi nusikaltėliai, net jeigu būna nuteisiami, grįžta į gatves po kelių mėnesių ar netgi savaičių.

“Kol kas nors bus padaryta su tais ginklų įstatymais, visa tai tęsis”, – teigė policijos vadovas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: