© Linos Fridrikaitės nuotr. / KaunoZinios.lt

Teismui perduota byla, kurioje keturiasdešimtmetis palangiškis kaltinamas religinės nesantaikos kurstymu ir tyčiojimusi iš religinių simbolių. Kaip pirmadienį pranešė Klaipėdos apygardos prokuratūra, V.Ž. teisme turės atsakyti už nuotraukas, kurias talpino savo socialinio tinklo paskyroje.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, vyras 2012-2014 metais daugybę kartų talpino religinę nesantaiką kurstančias nuotraukas bei parašus po jomis. “Facebook” paskyroje buvo tyčiojamasi iš krikščionybės simbolių, demonstruojant nukirstą kryžių, lyginant jį su mirties simboliu bei nacių naudota svastika, įžeidžiamai atsiliepiama apie katalikybę išpažįstančius tikinčiuosius, kunigus, net popiežių.

Pavyzdžiui, prie publikuojamos popiežiaus Pauliaus VI audiencijos salės Vatikane nuotraukos prirašyta: “Popiežius Vatikane pasistatė satanistinį sostą velniams!”.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas pagal Lietuvos Vyskupų Konferencijos pareiškimą, prie kurio buvo pridėtos trys nuotraukos, publikuotos kaltinamojo paskyroje. Pirmojoje buvo pavaizduotas stovintis medinis kryžius, antrojoje – tą kryžių kirviu kertantis vyras ir trečiojoje – jau nukirstas kryžius.

“Tyrimas užtruko dėl to, kad turėjome nustatyti tikslią kryžiaus buvimo vietą bei jo išniekinimo laiką. Tuo tikslu kreipėmės į visus Žemaitijos parapijų kunigus, į kultūros paveldo specialistus, Vakarų Lietuvos rajonų policijos komisariatus, žiniasklaidą. Deja, šios pastangos rezultatų nedavė, o tikslią kryžiaus vietą – Šilalės rajone esantį Burbiškių piliakalnį – nustatė operatyviniai darbuotojai. Jie surado ir žmogų, kartu su kaltinamuoju vykusį į ekskursiją po Žemaitijos piliakalnius. Jis paliudijo, kad kaltinamasis ekskursijos metu buvo gana ilgą laiką nuo kitų grupės narių atsiskyręs ir nežinia kur dingęs”, – pasakojo tyrimui vadovavęs Klaipėdos apygardos prokuratūros Klaipėdos apylinkės prokuroras Simonas Genys.

Tai, kad būtent Burbiškių piliakalnyje stovėjo nukirstas kryžius, patvirtino ir vietos klebonas. Jis daiktinį įrodymą – medinį kryžių – laikė savo klebonijoje iki bylos išnagrinėjimo teisme.

Byla artimiausiu metu bus nagrinėjama Šilalės rajono apylinkės teisme, joje valstybinį kaltinimą palaikys tyrimui vadovavęs prokuroras.

Už kurstymą prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę kaltinamajam gali būti skirta bauda, laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki trejų metų.

Rekomenduojame

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: