Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Vyto Bancevičiaus įsakymu nuo vasario 1 d. rajone paskelbiama gripo epidemija. Kauno visuomenės sveikatos centro duomenimis pastarąsias dvi savaites sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis pamažu, tačiau didėjo. Kauno rajone sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis 4-ąją šių metų savaitę pasiekė 109,4 atvejus 10 000 gyventojų per savaitę, iš jų gripo – 20,2 proc.

Reaguodama į situaciją mero pirmoji pavaduotoja Regina Lukoševičienė, Savivaldybės gydytoja Ingrida Viliušienė, Pakaunės pirminės sveikatos priežiūros centro direktorius Jonas Bielskis lankėsi rajono ambulatorijose Domeikavoje, Vandžiogaloje ir Babtuose, pačiose gydymo įstaigose aiškinosi, ar daug pacientų sulaukia šeimos gydytojai, kokios ligos dažniausiai kamuoja lankytojus.

Aplankytų ambulatorijų medikai tvirtino, kad kol kas ypatingo žmonių antplūdžio nebuvo, dažniausiai kreipiasi pacientai, sergantys viršutinių kvėpavimo takų ligomis. Medikai atkreipia dėmesį į tai, kad dažniau nei įprastai diagnozuojamas plaučių uždegimas. Jie stebisi, kad šiuo metu diagnozuojamas plaučių uždegimas dažniausiai aptinkamas tik atlikus rentgeno nuotrauką. Pasak Pakaunės PSPC direktoriaus, blogai pasijutę žmonės delsia, nenori imti nedarbingumo lapelio ir bando gydytis patys, o kai kreipiasi į gydytoją, liga jau būna įsisenėjusi ir sunkiau gydoma.

„Kauno rajono savivaldybė atidžiai seka situaciją, kasdien atnaujina informaciją apie gyventojų sergamumą, duomenis renka ne tik iš gydymo, bet ir ugdymo įstaigų. Noriu paraginti gyventojus, kad, pasijutę blogai, nelauktų, iškart kreiptųsi į gydytojus, nes gripo komplikacijos sunkiai prognozuojamos ir sunkiai gydomos. Visos Kauno rajono gydymo įstaigos turi pakankamai vaistų nuo gripo, kurie ligoniams skiriami nemokamai,“ – teigė sveikatos sritį kuruojanti Kauno rajono savivaldybės mero pirmoji pavaduotoja R. Lukoševičienė.

Paskelbus epidemiją bus ribojami masiniai renginiai. Gyventojams patariama, esant galimybei, vengti kontakto su sergančiaisiais, dažnai vėdinti ir drėgnai ar dezinfekcinėmis priemonėmis valyti patalpas, laikytis higienos taisyklių, ypač dažnai plauti rankas, o pasireiškus pirmiesiems gripo požymiams, neiti į darbą, vaikų neleisti į kolektyvus ir apie ligą nedelsiant pranešti savo šeimos gydytojui.

KRS inf.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: