Kaunas.lt archyvo nuotr.

Toliau vykdydama katilinių atnaujinimo ir gamybos efektyvumo didinimo programą, AB „Kauno energija” modernizavo dar vieną – Kauno „Pergalės” katilinę. Čia sumontuotas ir pradėtas eksploatuoti naujas modernus dūmų šilumos rekuperatorius (kondensacinis ekonomaizeris), maždaug 10 proc. sumažinantis gamtinių dujų suvartojimą tam pačiam šilumos kiekiui pagaminti.

13 tonų sveriantis vamzdelinis šilumokaitis sugrąžins didelę dalį iš katilo ištekančių dūmų šilumos ir tokiu būdu apie 10 proc. padidins katilinės efektyvumą. Apie 10 proc. bus sumažintas ir tam pačiam kiekiui šilumos pagaminti reikalingas brangių gamtinių dujų suvartojimas. Apytiksliai tiek pat bus sumažinta ir šilumos gamybos savikaina „Pergalės” katilinėje.

Naujasis įrenginys papildomai valo iš katilo ištekančius dūmus. Apie 10 proc. bus sumažinti anglies dvideginio (CO2) išmetimai į atmosferą gaminant šilumą šioje katilinėje.

„Pergalės” katilinė yra vienas iš keturių bendrovei „Kauno energija” priklausančių didžiausių šilumos gamybos šaltinių, tiekiančių energiją į Kauno miesto integruotą šilumos tiekimo tinklą. Iki šiol katilinė būdavo paleidžiama, kai šilumos negamindavo pagrindinis šaltinis – Kauno termofikacijos elektrinė ir kai, esant dideliems šalčiams, reikėdavo užtikrinti patikimą šilumos tiekimą mieste.

Atlikus modernizaciją, „Pergalės” katilinė taps efektyviu šilumos gamybos šaltiniu, galinčiu dirbti ištisus metus ir konkuruoti su į rinką ateinančiais nepriklausomais šilumos gamintojais. Naujasis šilumos rekuperatorius, per kurį teka visų katilų išmetami degimo produktai, gamina šiluminę energiją tik iš dūmų, tad kuro išlaidos 1 MWh šilumos pagaminti šioje katilinėje dabartinėmis kainomis sumažės apie 160 litų. Vienos kilovatvalandės šilumos pagaminamos šioje katilinėje savikaina sumažės iki 17,3 ct/kWh – t.y. bus žymiai mažesnė negu šilumos, perkamos iš Kauno termofikacijos elektrinės, kaina.

Kartu rekonstruotas ir pritaikytas darbui su rekuperatorumi katilinės kaminas, bus atnaujinta ir kita katilinės infrastruktūra. Išbandžius šią technologiją numatoma plėsti šilumos gamybos pajėgumus „Pergalės” katilinėje.

„Pergalės” katilinė, kaip ir kiti AB „Kauno energija” gamybos šaltiniai, modernizuojama nuosekliai vykdant Kauno m. savivaldybės patvirtintą bendrovės 2012 – 2015 metų investicijų planą bei šilumos ūkio atnaujinimo ir plėtros strategiją. Pagal ją jau modernizuota 21 iš 25 mieste ir rajone veikiančių bendrovės katilinių. Pigesnė nuosavuose šaltiniuose gaminama energija sumažins šilumos nuostolių vamzdynuose piniginę vertę ir privers nepriklausomus šilumos gamintojus siūlyti Kauno miestui tik iš tikrųjų pigią šilumą.

Katilinės modernizavimo projektas pradėtas vykdyti šių metų balandžio mėnesį. Lėšas katilinės modernizavimui skiria pati AB „Kauno energija”. Visa katilinės atnaujinimo projekto vertė – 2,38 mln. litų. Kartu bendrovė yra pateikusi paraišką Lietuvos aplinkos apsaugos investicijų fondui dėl dalinio šio projekto finansavimo. Šiuo metu laukiama LR Aplinkos ministerijos sprendimo dėl paramos skyrimo. Galimas subsidijos dydis siekia 630 tūkst. Lt.

Skaičiuojama, kad naujasis dūmų šilumos rekuperatorius turėtų atsipirkti per 2 metus, jo eksploatacijos laikotarpis – ne mažiau kaip 15 metų. Naujojo įrenginio įdiegimas bei gamybos savikainos sumažinimas sukurs papildomas prielaidas sumažinti perkamos šilumos kainą, tuo pačiu ir padidinti konkurenciją šilumos gamybos sektoriuje. Šiuo metu jau vyksta naujojo įrenginio paleidimo – derinimo darbai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: