(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio miestams Susisiekimo ministerija ketina skirti 75 mln. litų Europos Sąjungos paramos lėšų, už kurias bus galima įsigyti naujų autobusų, troleibusų bei atnaujinti viešojo transporto, dviračių takų infrastruktūrą.

„Daugiau nei trys ketvirtadaliai Lietuvoje važinėjančių viešojo keleivinio transporto priemonių yra senesnės nei 10 metų. Savivaldybėms numatyta Europos Sąjungos parama padės ne tik atnaujinti viešojo transporto parką, bet ir sumažinti oro taršą“, – teigė susisiekimo ministras Eligijus Masiulis.

Manoma, jog didžiausios oro taršos problemos kyla dėl nepakankamo viešojo transporto išvystymo ir nuolat augančio individualių transporto priemonių skaičiaus.

Europos Sąjungos parama bus skiriama ekologiškų viešojo transporto priemonių įsigijimui ir didžiųjų miestų viešojo transporto paslaugų sistemos modernizavimui. Tai apima naujų troleibusų linijų tiesimą, gatvių rekonstrukcijas atskiriant „A“ juostas, dviračių infrastruktūros plėtrą, miesto viešųjų dviračių sistemos „Bike sharing“ įrengimą, dviračių takų, laikiklių, stoginių ir aikštelių kūrimą.

Savivaldybės turi pačios apsispręsti, kam išleisti šias Europos Sąjungos lėšas yra tikslingiausia.

Šiuo metu Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio savivaldybės analizuoja savo poreikius ir turės pateikti paraiškas paramai gauti.

Iš viso kompleksinės ekologiško viešojo transporto plėtros projektams numatyta skirti 88,66 mln. litų. Europos Sąjungos lėšos sudarys 85 proc. (75,36 mln. litų) projekto išlaidų. Savivaldybės iš savo biudžetų turės padengti 15 proc. (13,29 mln. litų) projekto išlaidų.

LR Susisiekimo ministerijos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: