Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė. Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.

Viešojoje erdvėje kilus abejonėms dėl ekonomikos ir inovacijų viceministro Vinco Jurgučio žmonos Agnės Belickaitės paskyrimo „Lietuvos geležinkelių grupės“ (LTG) korporatyvinių reikalų direktore, Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją, prašydama įvertinti jos asmeninius ryšius su A. Belickaite. Politikė tvirtina sužinojusi apie A. Belickaitės karjeros pokyčius tik po fakto, tačiau ministrė pripažįsta, kad šioje situacijoje tam tikra interesų konflikto regimybė egzistuoja.

„Taip, reikia pripažinti, kad (interesų konflikto – ELTA) regimybė egzistuoja“, – trečiadienį Ekonomikos ir inovacijų ministerijoje surengtos spaudos konferencijos metu žurnalistams sakė A. Armonaitė.

„Šiandien kreipiausi į VTEK dėl to ryšio, kad būtų išaiškinta, ar jis nepažeidžia etikos ir kitų reikalavimų“, – patvirtino ji.

„Situacija yra labai nemaloni, bet visiškai neturiu ką slėpti“, – pridūrė ministrė.

A. Armonaitė nurodė, kad kartu A. Belickaite mokėsi mokykloje bei universitete. Ji nurodė, kad vis dar bendrauja, tačiau ne kasdien.

„Aš galiu pasakyti labai ramia širdimi, kad nei aš, nei kažkoks kitas politikas nesikišo į tą konkursą, nežinojome apie jo egzistavimą“, – aiškino politikė.

Be to, Laisvės partijos pirmininkė akcentavo, kad jos vadovaujama ministerija deda itin daug pastangų tam, kad viešieji konkursai būtų kuo skaidresni. Todėl, pasak jos, yra nemalonu, kad situacija LTG yra siejama su įmonei nepavaldžia ministerija.

„Tą ryšį dabar sieti su įmone, kuri net nėra mums pavaldi tiesiogiai – man asmeniškai labai labai nemalonu, nes mes darome aktyvius veiksmus, kad tie konkursai būtų kuo skaidresni ir kuo viešesni“, – tvirtino ji.

„Aš asmeniškai nesikišu net į savo ministerijai pavaldžių (įmonių – ELTA) konkursus. Aš net nežinau, kokių pozicijų jie ieško. Tai yra normalu, nes politikas šiaip neturėtų žinoti detalių, kaip yra valdoma valstybės valdoma įmonė. Ko jiems reikia – jie patys geriausiai žino“, – savo poziciją dėstė ministrė.

Klausimus dėl A. Belickaitės ryšių su Laisvės partija viešojoje erdvėje iškėlė keletas žurnalistų, kurie pastebėjo, jog ekonomikos ir inovacijų viceministro Vinco Jurgučio žmona įsidarbino „Lietuvos geležinkelių grupės“ (LTG) korporatyvinių reikalų direktore.

Žurnalistas Edmundas Jakilaitis suabejojo, ar A. Belickaitės paskyrimas į LTG yra skaidrus, mat, ji yra glaudžiai susijusi su Laisvės partija ir yra artima šios politinės jėgos lyderės Aušrinės Armonaitės draugė. Be to, E. Jakilaitis nurodo, kad LTG yra pavaldi Susisiekimo ministerijai, o šią, pagal galiojančius valdančiosios koalicijos partijų susitarimus, kontroliuoja Laisvės partija.

Visuomenininkas Andrius Tapinas paviešino daugiau istorijos aplinkybių – pasak jo šaltinių, susisiekimo viceministrė Agnė Vaiciukevičiūtė yra buvusi A. Belickaitės ir A. Armonaitės klasiokė. Be to, anot A. Tapino, LTG valdybos narė Dalia Andrulionienė buvo A. Belickaitės vadovė ankstesnėje darbovietėje. Žurnalistas pažymėjo ir tai, kad prieš keletą metų A. Belickaitė konsultavo Trakų „laisviečius“ rinkiminės kampanijos klausimais.

Pati A. Belickaitė neneigia savo ryšio su Laisvės partija, tačiau jaučiasi rami dėl savo veiksmų. Ji tvirtina, kad dirbo su politine jėga kaip laisvai samdoma konsultantė. Taip pat ji nurodo gavusi darbo pasiūlymą iš atrankos agentūros „Alliance for recruitment“ – su „laisviečiais“, anot jos, šis sprendimas ir darbo pasiūlymas nebuvo aptarinėjamas.

Tuo metu A. Belickaitės vyras, ekonomikos ir inovacijų viceministras V. Jurgutis nutarė kreiptis į Vyriausiosios tarnybinės etikos komisiją, prašydamas įvertinti ir atlikti tyrimą dėl galimo privačių ir viešųjų interesų konflikto.

Augustė Lyberytė (ELTA)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: