© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Šių metų Europos kultūros sostine paskelbta Ryga praėjusį savaitgalį pasitiko šimtus į atidarymo renginį atvykusių svečių, tarp kurių – Kauno meras Andrius Kupčinskas ir vicemeras Stanislovas Buškevičius.

Latvijos sostinė Ryga ir Švedijos miestas Umea, šiemet paskelbti Europos kultūros sostinėmis, šį statusą perėmė iš Košicės miesto Slovakijoje bei Prancūzijoje įsikūrusio Marselio. 2014 metų Europos kultūros sostinės renginiai Rygoje praėjusį savaitgalį Richardo Wagnerio opera „Rienzi”, kuriai dirigavo lietuvių dirigentas Modestas Pitrėnas. Vėliau rankomis susikabinusių žmonių grandinė iš rankų į rankas perdavinėjo knygas iš senosios Latvijos nacionalinės bibliotekos į naująją.

„Įspūdis labai geras, buvo įdomu palyginti su Vilniumi. Matosi, kad Ryga rimtai nusiteikusi reprezentuoti jai suteiktą statusą ir aukštai nešti kultūros vėliavą. Ryga yra mums artimas miestas – kaimynas, todėl galime pasisemti ne tik idėjų, bet ir turime daryti kryptingus žingsnius Kaunui siekiant tapti 2022 m. Europos kultūros sostine”, – pabrėžė A. Kupčinskas.

Pasak atidarymo renginiuose dalyvavusio S. Buškevičiaus, Ryga svečius pasitiko įspūdingu koncertu ir renginiu, sujungusiu įvairias meno šakas: poeziją, muziką, vizualines projekcijas.

„Mums reikėtų semtis gerosios praktikos iš Rygos miesto, kaip viskas puikiai organizuojama”, – sakė S. Buškevičius.

Europos Komisija nuo 1985 metų kiekvienais metais paskelbia Europos kultūros sostines. Išrinktuose miestuose vyksta įvairūs kultūriniai renginiai, skirti ne tik vietinei kultūrai pristatyti, bet ir dalintis Europos dvasia.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: