LESTO nuotr.

Elektros skirstymo bendrovė LESTO pradėjo bandyti „savaime besigydantį“ tinklą. Įdiegus šį išmaniojo tinklo elementą, beveik 5 tūkst. vartotojų  trijuose šalies rajonuose bus užtikrintas patikimesnis elektros energijos tiekimas. Įvykus gedimui, jungtuvai vartotojams automatiškai atkurs elektros energijos tiekimą per kitą šaltinį. Bendrovės investicijos į projektą siekia kiek daugiau nei 1 mln. litų.

Anot Virgilijaus Žukausko, LESTO Elektros tinklo tarnybos direktoriaus, jungtuvais elektros linijos yra suskirstomos į atkarpas. Taip dėl gedimo pažeista linijos dalis atjungiama nuo sveikosios tinklo dalies ir didžiajai daliai klientų per mažiau nei minutę automatiškai atstatomas elektros tiekimas per kitą maitinimo šaltinį. Informacinės technologijos šiuos įrenginius sujungia į išmanųjį „savaime besigydantį“ tinklą.

„Net jei linijoje pasitaikys gedimas, klientams toliau bus tiekiama elektra, kol pranešimą apie sutrikimą gavę LESTO darbuotojai pašalins gedimą. Tai ypač naudinga įvykus masiniams gedimams audrų metu, nes elektros energijos tiekimo patikimumas yra priklausomas nuo oro sąlygų. Automatinės sistemos yra visiškai nepriklausomos nuo žmogaus, todėl jos suveikia daug greičiau“, – sako V. Žukauskas.

Devyni nauji elektros linijų jungtuvai sumontuoti 10 kV elektros linijose Šiaulių ir Klaipėdos rajonuose. Iki metų pabaigos dar trys tokie įrenginiai bus įrengti Vilniaus rajone. Šiuos jungtuvus, kurie montuojami ant atramų, nuspręsta pirmiausiai įrengti ten, kur dažniausiai pasitaiko gedimų.

LESTO skaičiavimais, pasitelkus šią išmaniojo tinklo priemonę, beveik 5 tūkst. vartotojų bus užtikrintas patikimesnis elektros energijos tiekimas stichijos ar avarijos atveju. Tai yra bandomasis projektas – artimiausiu metu, įvertinus šio projekto naudas, bus sprendžiama dėl tokio tinklo plėtros perspektyvų.

„Planuojame ir toliau investuoti į elektros skirstomojo tinklo  patikimumą. Diegsime ne tik tokius išmaniojo tinklo elementus, bet ir tiesime daugiau požeminių elektros kabelių linijų. Taip mūsų tinklas taps atsparesnis aplinkos reiškiniams ir vartotojams užtikrinsime patikimesnį elektros energijos tiekimą. Toks tikslas numatytas ir bendrovės 2014-2020 metų veiklos strategijoje“, – teigia V. Žukauskas.

Numatoma, jog 2020 metais vidutinė neplanuotų elektros energijos persiuntimo nutraukimų trukmė (SAIDI rodiklis), nevertinant stichinių reiškinių („force majeure“) poveikio, vienam vartotojui sieks 63,8 min., o vidutinis neplanuotų ilgų (daugiau nei 3 minučių trukmės) nutraukimų skaičius vienam vartotojui (SAIFI) – 0,89 karto. 2013 metais šie rodikliai atitinkamai siekė 72,7 min. ir 0,97 karto.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: