(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Šokis nuo senų laikų yra pripažintas kaip ypatinga kūno išraiška, nes buvo tikima, kad galima gydyti šokio terapija. Pirmieji tokie „terapeutai“ buvo šamanai. Jie turėjo specialius šokius, kurie padėdavo žmogui atsipalaiduoti, panaikindavo fizinę ir psichinę įtampą.

Neveltui yra sakoma, kad kūnas – tai sielos veidrodis. Jį reikia tobulinti ir prižiūrėti. Šokis geriausiai išreiškia jausmus, kiekvieną kūno judesį, ritmiškai judantį pagal muziką. Šokyje fantazijai ribų nėra. Šios meno rūšies specialistai ir kūrėjai – choreografai gyvena šokio ritmu, kiekvieną natą sugeba perteikti judesiu, viską sulieti į vieną visumą.

Nors yra daugybė įvairių šokių stilių, tačiau juos sieja panašios emocijos bei ritmas. Pažinti kiekvieną iš jų nėra sunku, jei turi kurio nors šokio pagrindus.

Dažnai, nuo vaikystės pradėję šokti, žmonės pasiekia karjeros aukštumas. Tampa lankstūs, jaučiantys ritmą, išmoksta reikšti įvairias emocijas. Vaidyba – vienas pagrindinių šokio elementų, taip pat yra labai svarbi, norint tinkamai perteikti skirtingus jausmus. Šokis, iš tiesų, suformuoja menišką sielą, kuri padeda išreikšti save ir išsakyti žiūrovams savo mintis judesiu.

Apskritai, saviraiška, judesys bei artistiškumas keičia žmonių suvokimą, nes pakeičiant judesį jį vis iš naujo įprasminame. Kiekvieną kartą šokant tą patį šokį, jis sušokamas skirtingai ir nepakartojamai. Įsijaučiant pradedama improvizuoti, taip išmokstama pajusti kūrybinę laisvę. O tai veda į laimės ir harmonijos pojūtį. Todėl kiekvienam iš mūsų išmokus išreikšti save šokių aikštelėje ar scenoje, šokis tampa hobiu, nuolatiniu užsiėmimu ir tobulėjimu, o gal net gyvenimo dalimi.

Verta paminėti ir tai, kad šokis yra ne tik menas, bet ir nuostabi mankšta, kuri gali padėti jei žmogus turi tam tikrų sveikatos problemų. Rekomenduojama nuolat lankyti šokių būrelius vaikams ar suaugusiems, kurie jaučia nugaros ar kojų skausmus, bei fiziškai silpniems žmonėms.

Apklausus mokyklinio amžiaus vaikus, paaiškėjo, kad šiais laikais populiariausias šokio stilius tarp jaunimo – gatvės šokiai. Jaunieji pašnekovai teigė, kad juos domina laisvas šokio stilius. Atliktos apklausos duomenimis, jaunesnieji mokiniai renkasi modernius šokius, nors ir pramoginiai šokiai vis dar išlieka populiarūs. Be to, remiantis statistiniais duomenimis tautiniai šokiai, baletas ir „lindyhop“ yra patys nepopuliariausi.

Šokių populiarumas pastaraisiais metais labai išaugo, tam įtakos turėjo ir televizijos šokių projektai, kuriuose kūno judesių menas pateikiamas lyg mini spektaklis. Tad ieškokite unikalių ir savitų idėjų bei perteikite jas šokdami.

Straipsnis parengtas VU KHF LFR8 grupės studentės Guostės Abeciūnaitės

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: