(c) kaunozinios.lt archyvo nuotr.

Birželio mėnesį teatras „Žaliasis žibintas“, siekdamas paminėti 150-ąsias garsaus rusų dramaturgo, rašytojo, realistinės psichologinės novelės meistro Antono Čechovo gimimo metines, pristatė spektaklio „Jubiliejus“ premjerą.

„Žaliojo žibinto“ vadovės Zojos Radzilovos režisuotoje charakterių komedijoje pasakojama apie pasiruošimą penkiolikos metų banko jubiliejaus šventei. Spektaklio siužetas plėtojamas per pagrindinių personažų: banko valdybos pirmininko Šipučino (aktorius Sergej Arefjev), jo žmonos Tatjanos Aleksejevos (aktorė Ana Martynova), vyriausiojo buhalterio Chitino (aktorius Nikita Nikitin) ir netikėtai į banką užsukusios pagyvenusios moters, pavarde Mirčiutkina (aktorė Natalija Selina), nuotaikingą, bet įtaigią vaidybą.

„Jubiliejuje“ pagrindinis dėmesys kreipiamas į emocionalius personažus. Jau pirmosiose scenose akį patraukia susirūpinusio buhalterio ir džiugiai nusiteikusio valdybos pirmininko dialogas, sukuriantis komišką spektaklio atmosferą. Įsivyravusi personažų diskusija nutraukiama netikėtai į banką užsukusios pirmininko žmonos, kurios perdėtas plepumas ir nesibaigiantys monologai erzina ne tik jos vyrą, bet ir kitus darbuotojus. Pamažu intensyvėjančią situaciją paaštrina dar vieno charakteringo veikėjo – senyvo amžiaus moters, įkyriai reikalaujančios sergančio vyro, niekada nedirbusio banke, pašalpos, pasirodymas scenoje. Pastoviai auganti įtampa, situacijų absurdiškumas bei persipinantys, emocionalūs dialogai užbaigiami žiūrovams netikėta atomazga.

Neperkrauta spektaklio scenografija sukelia prisiminimus apie praėjusių dešimtmečių interjerą, o socialinę padėtį atitinkantys personažų kostiumai dar labiau iliustruoja kontrastingus veikėjų charakterius.

Aštuonioliką metų gyvuojantis teatras „Žaliasis žibintas“ jau ne pirmą kartą pastato vaidinimą pagal A. Čechovo kūrybą. 1992 m. meninis kolektyvas žiūrovams pristatė spektaklį „Vedybos“, o 2002 m. – vaidinimą „Juokas ir ašaros“, paremtą trim A. Čechovo apsakymais: „Choristė“, „Džiaugsmas“ ir „Nesėkmė“.

Vilniaus regiono kultūros centro kuruojamas teatras jau gavo kvietimą spektaklį „Jubiliejus“ lapkričio mėnesį pristatyti Alytaus dramos teatro publikai, o metų pabaigoje su juo ruošiamasi dalyvauti Vilniaus rotušėje vykstančiame festivalyje „Gimtoji kalba“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: