(c) Organizatorių archyvo nuotr.

Dubravos eksperimentinėje mokomojoje miškų urėdijoje (Kauno r.) atsodinta per 3000 kv. m dėl škvalo nukentėjusio miško. Tai – viena iš ekologinės-aplinkosauginės akcijos „Saugokime gamtą kartu!“ baigiamojo etapo dalių. Nuo pat akcijos pradžios visoje Lietuvoje jau surinkta daugiau nei 90 t įvairių elektros įrangos atliekų, už kurias akcijos iniciatorė – viena didžiausių Lietuvoje pavojingų ir nepavojingų atliekų surinkimo ir tvarkymo bendrovių „Žalvaris“ – pasodino per 1000 pušų ir eglių sodinukų. Elektronines atliekas bendrovė iki balandžio pabaigos nemokamai renka iš gyventojų namų, įmonių bei įstaigų biurų aštuoniuose Lietuvos miestuose. Tokiu būdu „Žalvaris“ prisideda ir prie Jungtinių Tautų Generalinės asamblėjos idėjos – šie metai paskelbti Tarptautiniais miškų metais.

„Nors akcija „Saugokime gamtą kartu!“ dar nesibaigė, medelius turėjome pasodinti paskutinėmis balandžio savaitėmis, kol neprasidėjo medžių vegetacija,“ – sako UAB „Žalvaris“ komercijos direktorius Sigitas Ašmonas. Jo teigimu, remiantis ankstesnių akcijų duomenimis, buvo tikėtasi surinkti apie 70 t atliekų ir už jas pasodinti 700 medelių. Tačiau šių metų iniciatyva pranoko visus lūkesčius – vien per pirmąją akcijos savaitę buvo surinkta per 20 t senos elektros įrangos. Tikimasi, jog iki akcijos pabaigos bus surinkta daugiau nei 100 t elektroninių atliekų.

Dubravos eksperimentinė mokomoji miškų urėdija yra viena labiausiai nuo škvalo nukentėjusių Lietuvoje. Jos urėdas Kęstutis Šakūnas prognozuoja, kad visus nuniokotus miško plotus pavyks atsodinti tik per 2,5 metų. „Dabar atsodiname tik nedidelę miško dalį, visi pagrindiniai darbai vyks rudenį, – sako K. Šakūnas. – Todėl mums labai reikalingos visos iniciatyvos, padedančios atsodinti mišką, skatinančios gyventojus bei įmones suprasti šio darbo svarbą ir aktyviai prisidėti prie labai reikalingos pagalbos miškui.“

S. Ašmono teigimu, Lietuvai reikia vieningos ir gerai apgalvotos elektroninių atliekų surinkimo sistemos, apimančios ne tik didmiesčius, bet ir mažesnius mūsų šalies miestus. „Surenkant seną elektros įrangą itin svarbi efektyvi ir optimaliomis kaštų sąnaudomis pagrįsta logistika, prieinamumas bei visuomenės informavimas, – sako jis. – Tik taip galima paskatinti įmones ir gyventojus teisingai tvarkyti elektronines atliekas bei atiduoti jas surenkančioms bendrovėms.“

Pagal ES direktyvų reikalavimus Lietuva per metus privalo surinkti ir perdirbti daugiau kaip 40 proc. elektroninių atliekų nuo į vidaus rinką išleistos produkcijos svorio. Europos Parlamentas siūlo įpareigoti ES nares, kad 2016 m. kiekvienoje šalyje būtų surenkama net 65 proc. susikaupusių elektros ir elektroninės įrangos atliekų, iš jų 50-75 proc. (priklausomai nuo kategorijos) – perdirbama, o 5 proc. – panaudojama iš naujo.

Gyventojai bei įmonės ir toliau kviečiami registruotis nemokamu telefonu 8 800 00653, trumpuoju numeriu 118 arba internetu, akcijos svetainėje www.elektronikosakcija.lt. Akcijos metu elektros ir elektroninės įrangos atliekos nemokamai renkamos Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje, Marijampolėje ir Utenoje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: