Maikas Mulenas / ABC vaizdo įrašo kadras

Buvęs JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas bei į atsargą išėjęs admirolas Maikas Mulenas pareiškė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas yra „į kampą įspeistas žvėris”, ir paragino J. Bideno administraciją siekti, kad Rusija ir Ukraina sėstų prie derybų stalo.

Krymo tiltas, jungiantis Kerčės pusiasalį Kryme ir Tumano pusiasalį Rusijoje, savaitgalį buvo smarkiai apgadintas V. Putinas šį išpuolį pavadino „teroristiniu“ ir teigė, kad jį įvykdė Ukrainos specialiosios tarnybos.

Manau, kad jis darosi vis pavojingesnis“, – ABC laidai „This Week“ apie V. Putiną pasakojo Mulenas.

Praėjus kelioms valandoms po Muleno pranešimo, Maskva smogė Kijevo centrui ir kitiems Ukrainos miestams, taip, keršydama už tilto išpuolį. Žuvo mažiausiai aštuoni žmonės, o dar daugiau sužeista.

V. Putinas, patvirtindamas puolimą prieš Ukrainą, perspėjo: „Jei ir toliau bus bandoma vykdyti teroristinius išpuolius mūsų teritorijoje, Rusija imsis griežtų priemonių, o jų mastas atitiks Rusijos Federacijai keliamų grėsmių lygį. Niekam dėl to neturėtų kilti jokių abejonių“.

Mulenas sakė, kad į Putino branduolinius grasinimus reikėtų žiūrėti rimtai. Jis įvertino, kaip būtų sunku Rusijos prezidentui panaudoti taktinius branduolinius ginklus.

Padaryta žala grįžta Rusijai, tarsi vėjas, kuris tam tikra prasme turėtų užteršti savo šalį“, – aiškino Mulenas. „Putinas galėtų pasirinkti simbolinį taikinį. Pavyzdžiui, Zelenskio gimtąjį miestą, o ne daryti didžiulį spaudimą mūšio lauke, kuris smarkiai pakenktų Ukrainos kariuomenei, kuri taip gerai kovoja.“

Mulenas taip pat kritikavo prezidentą Joe Bideną, kuris praėjusią savaitę pareiškė, kad branduolinio „Armagedono“ grėsmė nebuvo tokia didelė nuo 1962 m. Kubos raketų krizės.

Kalbant apie prezidento J. Bideno pasisakymus, mes esame maždaug ties kalbos lygio viršūne.“ – sakė Mulenas. „Manau, kad turime šiek tiek atsitraukti ir padaryti viską, ką galime, kad pabandytume sėsti prie derybų stalo ir išspręsti šį sudėtingą klausimą.“

Interviu „Fox News Sunday“ Donaldo Trumpo, buvusio prezidento, JAV Valstybės sekretorius Maikas Pompeo (Mike Pompeo) J. Bideno pastabas pavadino „neapgalvotomis“ ir „keliančiomis siaubingą riziką Amerikos žmonėms“.

Johnas Kirby (John Kirby), Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos strateginės komunikacijos koordinatorius, gynė J. Bideną, aiškindamas, kad prezidento komentarai nebuvo pagrįsti nauja žvalgybine informacija apie V. Putino ketinimus.

Prezidentas norėjo pasakyti, kad šiuo metu, atsižvelgiant į tai, kas vyksta mūšio lauke Ukrainoje ir į labai neatsakingus ir neapgalvotus Vladimiro Putino komentarus pastarosiomis dienomis, situacija yra labai sunki ir įtempta”, – sakė J. Kirby ABC laidai „This Week“.

Paklaustas, kaip V. Putinas galėtų išsaugoti savo įvaizdį ir užbaigti karą, J. Mulenas teigė, kad greičiausiai reikėtų įtraukti keturis Ukrainos regionus – Donecką, Luhanską, Chersoną ir Zaporožę – kuriuos Rusija aneksavo po surengtų referendumų, kuriuos plačiai pasmerkė Ukrainos pareigūnai ir Vakarų šalys.

Įtariu, kad viskas baigsis rytuose, su šiais keturiais regionais arba tam tikru jų deriniu“, – sakė Mulenas.

Jis taip pat paragino valstybės sekretorių Antonį Blinkeną (Antony Blinken) rasti būdą, kaip V. Putinui ir Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui sėsti prie derybų stalo.

Kaip įprasta bet kokiame kare, jis turi baigtis ir paprastai su tuo susijusios derybos”, – sakė Mulenas. „Mano nuomone, kuo greičiau, tuo geriau.“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: