Aleksejus Navalnas / instagram.com/navalny archyvo nuotr.

Įkalintas Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas laiške iš kalėjimo, kuris buvo publikuotas Vakarų laikraščiuose, ragina Vakarus prioretizuoti kovą su pasauline korupcija – kuri, pasak jo, yra visų didžiausių pasaulio krizių priežastis.

Navalnas laikomas maksimalaus saugumo kalėjime už Maskvos ribų. Ten jis buvo nusiųstas vasario mėnesį po to, kai sugrįžo iš Vokietijos, kur sveiko nuo beveik mirtino apnuodijimo, dėl kurio jis kaltina Kremlių.

Laiškas „The Guardian“ ir „Le Monde“ buvo publikuotas minint pirmąsias Navalno apsinuodijimo Sibire metines.

Navalnas, kuris savo politinę karjerą sukūrė demaskuodamas korupciją Rusijoje, sakė, kad tai „jau seniai nebėra vien vidinė“ autoritarinių valstybių problema. Dabar tai „viena pagrindinių globalinių iššūkių, su kuriais susiduria Vakarai, priežastis“.

Jis skatino Vakarų šalis tarptautiniame viršūnių susitikime mesti iššūkį autoritariniams lyderiams – įskaitant jo priešą prezidentą Vladimirą Putiną – dėl korupcijos, nors tai ir „itin nepatogu“.

Kremliaus kritikas teigė, kad korupciją autoritarinio režimo valstybėse palengvina Vakarų finansų sistema ir pateikė keletą „tikrai realių ir lengvai įgyvendinamų“ veiksmų šiai kovai.

Vienas iš jų, sukurti „specialią kategoriją“ šalims, kurios skatina korupciją, kad būtų lengviau imtis tam tikrų priemonių prieš jas.

Jis taip pat ragino Vakarus įvesti Vakarų kompanijose, kurios dirba su partneriais iš korumpuotų šalių, „priverstinį skaidrumą“ ir sukurti tarptautinę organizaciją, kuri stebėtų korupciją.

Šiems tikslams įgyvendinti nereikia „jokių pinigų ar karių“, sakė jis, „pakanka politinės veiklos“.

Kremlius neigia apnuodijęs Navalną ir tvirtina, kad jo kalėjimo bausmė nėra politinė, jis tiesiog neprisistatė Rusijos vyriausybei tada, kai to buvo reikalaujama.

Navalno judėjimas prieš rugsėjį vykusius parlamento rinkimus Rusijoje susidūrė su beprecedenčiu spaudimu.

Šį mėnesį Rusijos tyrėjai apkaltino Navalną dėl naujų nusikaltimų, kurie jo laiką už grotų gali prailginti iki trijų metų. Jei kaltinimai pasitvirtins, Navalnas iš kalėjimo nebus išleistas iki 2024 metų, kuomet Rusijoje įvyks prezidento rinkimai.

Taip pat skaitykite: Kovoje prieš diktatorių: kas lieka Rusijos opozicijos fronte įkalinus Aleksėjų Navalną?

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: