Dmitrijus Muratovas / "Telegram" archyvo nuotr.

Dmitrijus Muratovas rusų žurnalistas, laikraščio „Novaja gazeta“ įkūrėjas ir vyriausiasis redaktorius pelnė Nobelio taikos už tai, kad skelbė žmogaus teises, gynė žodžio laisvę net tada, kai sąlygos darėsi vis pavojingesnės. Traukinyje buvo užpultas asmens, kuris apipylė jį raudonais acetoniniais dažais, pranešė laikraštis „Novaja Gazeta“.

„Nežinomas užpuolikas traukinio vagone užpuolė „Novaja Gazeta“ vyriausiąjį redaktorių ir Nobelio premijos laureatą“ – sociliniame tinkle „Telegram“ informavo redakcija. Spėjama, kad žurnalistas susektas ir užpultas ne be Rusijos jėgos struktūrų pagalbos.

Kad nepriklausomos spaudos atstovų Rusijoje darbas pavojingas, įrodo savo gyvybes paaukoję žurnalistai. „Novaja gazeta“ laikraštis pradėtas leisti 1993 metais. Nuo leidimo pradžios buvo nužudyti 6 leidinio žurnalistai. Dieną, prieš paskelbiant Nobelio taikos premijos laureatus, „Novaja gazeta“ minėjo penkioliktas kolegės Annos Politovskajos nužudymo metines.

Nepriklausomos žiniasklaidos atstovas Dmitrijus Muratovas visuomenei žinomas dėl savo darbų, kuriais gina laisvą, nepriklausomą spaudą gavo paskutinę Nobelio taikos premiją už pastangas ginti saviraiškos laisvę savo šalyse, o Nobelio komitetas jį pavadino “Žurnalistų atstovu, kuris pasisako už šį idealą”.

Savo premiją Muratovas paaukojo sveikatos fondui, padedančiam žurnalistams: fondui, kuris remia vaikus, sergančius stuburo raumenų atrofija ir kitomis sunkiomis retomis ligomis: dalis premijos atiteko Annos Politovskajos fondui; ir vaikų ligoninei Maskvoje, Veros fondui ir Dimitrijaus Rogačiovo klinikai, kurioje gydomi vaikai, sergantys leukemija.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: