Vladimiras Putinas EPA-ELTA nuotr.

Besitęsiant, kaip kritikai teigia, vis didėjančiam nepriklausomos žiniasklaidos slopinimui, Rusija kaip „užsienio agentus“ įvardijo dar keturias nepriklausomos žiniasklaidos priemones.

„Rusijos teisingumo ministerija į užsienio žiniasklaidos, vykdančios užsienio agentų funkciją, registrą įtraukė šiuos juridinius asmenis: Altair 2021 LLC, Vega 2021 LLC, Editor-in-Chief 2021 LLC ir „Romashki Monolit LLC“, penktadienį pranešė Teisingumo ministerija.

Visas šias priemones sukūrė Rusijos žurnalistai, kurie anksčiau ir patys buvo vadinami „užsienio agentais“: buvę „Open Media“ žurnalistai Maksimas Glikinas (Altair 2021 LLC) ir Ilja Rodždestvenskij (Vega 2021 LLC); buvusi vyriausioji „Open Media“ redaktorė Julija Jaroš (Editor-in-chief 2021 LLC); ir buvę „Proekt“ žurnalistai Julija Lukjanova, Sonia Groisman, Marija Železnova, Olga Čiurakova ir Piotras Manyakhinas (Romashki Monolit LLC).

Rusijos tiriamosios žurnalistikos žinių portalas „Proekt“ tapo pirmąja Rusijos žiniasklaidos priemonė, įtraukta į šalies „nepageidaujamų“ organizacijų registrą, ko pasekoje draudžiama jos veikla, o jos darbuotojams kyla teisinių baudų rizika, įskaitant laisvės atėmimo bausmę. 

Vien tik per pastaruosius metus, „Proekt“ paviešino visuomenę sudrebinusius tyrimus apie prezidento Vladimiro Putino tariamą nesantuokinę dukrą bei magnatų, susijusių glaudžiais ryšiais su prezidentu, tokių kaip Putino apsaugos vadovų ir čečėnų vadovo Ramzanu Kadyrovu, tariamai slepiamais turtais.

Šią vasarą „Open Media“ tinklapis buvo užblokuotas, o „Proekt“ uždraustas ir paskelbtas „nepageidaujama“ organizacija.

„Šiuo atveju kalbame apie sąžiningą šių piliečių laikymąsi į registrą įtrauktiems asmenims nustatytų įstatymo reikalavimų ir taip siekiame paversti jų veiklą skaidresne“, sakoma Rusijos Teisingumo ministerijos pranešime.

Organizacijoms, vadinamoms „užsienio agentais“, taikomi griežti finansinės atskaitomybės reikalavimai ir teisiškai iš jų reikalaujama pridėti šį žyminį prie visko, kuo jos dalinasi, įskaitant socialinių tinklų įrašus.

Kremliaus kritikai kaltina vyriausybę, jog ši artėjant rugsėjo 19 d. vyksiantiems parlamento rinkimams vėl atnaujina nepriklausomos žiniasklaidos slopinimo vykdymą, įvardijant tam tikras žiniasklaidos priemones „užsienio agentais“ ar „nepageidaujamomis“ organizacijomis. Kremlius kaltinimus neigia.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: