© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

ĮSPĖJIMAS! Šis straipsnis neskirtas jaunesniems kaip 18 metų skaitytojams.

Rusijos kalėjimas – tai vieta, kurioje vyksta neįtikėtini dalykai, priverčiantys daugelį iš mūsų susimąstyti. Tačiau kas gi būtent ten vyksta? Štai keli pasakojimai, kurie sukrečia, baugina ir atima žadą.

Naujausi duomenys paviešinti „Novaja gazieta“ ir kitų leidinių liudija apie tai, ką tenka patirti protestuojantiems prieš V. Putiną ir kitiems Kremliaus režimui neįtikusiems nuteistiesiems. Sulaikyti asmenys atskleidžia, kaip su jais buvo elgiamiasi.

Alena Kitaeva: „Buvau kambaryje su 4 vyrais. Vienas jų paklausė ar noriu plastikinio maišo ant galvos. Tą jie ir padarė, uždėjo maišelį ant galvos ir pradėjo dusinti. Bandžiau priešintis, bet mane prievarta laikė ir kratė“.

Daugelis kalinių suimti laukia policijos furgonuose valandas ar net dienas, kol procesas tęsiasi toliau. Perpildytose mašinose net nėra kalbos apie saugų atstumą dėl COVID-19 pandemijos.

Aleksandras Golovačius: „Mane nuvežė į nuovada su kitais 25 asmenimis. Ten praleidom 3 dienas. Pirmąją dieną negavome nei maisto, nei vandens, į tualetą nueiti nebuvo leidžiama“.

Kiti sulaikytieji apgyvendinimo sąlygas apibūdina panašiai. Lovų gultai – be čiužinių, žmonės nežinioje prasėdi apie pusantros dienos.

Sergėjus Smirnovas: „Keletą valandų praleidome ankštoje kameroje, kuri skirta 8 žmonėms, o mūsų buvo 28“.

Vėliau Sergėjus buvo perkeltas kitur, tačiau likusieji toliau kentėjo sunkias Sacharovo nuovados sąlygomis.

Štai ką atsimena Peteris Sokovichas. Esą pareigūnai grasino sulaikytiesiems sumušti taip, kad jie šlapinsis krauju. Vėliau vyrui teko atsilaikyti prieš psichologinį smurtą – pareigūnai vertė jį prisipažinti nebūtus dalykus, pavyzdžiui, kad jam moka JAV ir remia protestuotojus. Žadėta vyrą uždaryti į kalėjimą penkiems metams, kur jis bus žaginamas.

Tačiau kai kurie kaliniai su neteisybe nesitaiksto. Angarsko baudžiamojoje įstaigoje kaliniai sukėlė gaisrą siekdami atkreipti visuomenės dėmesį į vykstančius žiaurumus. Būtent 15 padalinyje bausmę atlieka 84 kaliniai, iš jų 25 buvo rasti, o likę šešiasdešimt – dingę.

Nauja informacija atskleidžia, kad šeštadienį, kelios dienos po gaisro, rastas vienas iš dingusiųjų kalinių, negyvas savo vienutėje.

Siekdami parodyti savo beviltišką padėtį kaliniai riaušių metu persipjovė rankas, kaip pagalbos šauksmo ženklą. 2020 metų gruodį filmuoti vaizdai sukrečia. Girdimi maldavimai „Kai tik ugnis nuslops, jie ateis mūsų pribaigt. Jau dabar naudoja šaunamuosius ginklus, granatas. Jau dabar yra du mirusieji. Padėkit mums” baimės ir nevilties apimti prašo vyrai:

Kai gaisras iš tiesų prigeso, matoma, kaip skatinami neapykantos sargybiniai muša neklusnius kalinius, veiksmus palydėdami keiksmais. „Kas? Tu (necenzūrinis žodis) nesupranti? Kas yra? Dink iš čia, tu pyd*re! Girdėjai?”

Įvykiams aprimus, artimieji ieško savo mylimųjų, bijodami, kad jiems kažkas nutiko. Jiems atsakymų administracija nesuteikia. Pavela Natalija, dirbanti NGO organizacijoje, kovojanti už kalinių teises, po dviejų savaičių ieško dingusio kalinio Viktoro Nikolajevičiaus. Informacijos negauta. Štai kaip ji apibūdina situaciją:
„Žmonės yra panikoje, jaučiasi bejėgiai, bijo dėl savo artimųjų. Nėra suteikiama jokios informacijos“.

Pavelas Glušenko, savanoris organizacijoje „Sibiras be kankinimų“ teigia, kad kaliniai yra luošinami ir žlaginami.

Pradėjus tyrimus 6 asmenys sulaikyti.

Izoliatsiia“

Kitas įžymus kalėjimas pavadinimu „Izoliatsiia“, kuris yra Rusijai pavalžių jėgų kontroliuojamoje Donetsko liaudies respublikoje, yra žinomas dėl savo itin griežto režimo ir žiaurumo. Kaliniai yra stebimi ištisą parą. Paliekant kameras kaliniams leidžiama judėti tik su maišais ant galvų. Kaip dar vienas psichologinis spaudimas – lempos niekada negali būti išjungtos, net nakties metu.

Tačiau žiaurumai tuo nesibaigia. Bene populiariausias būdas kankinti kalinius yra naudojant elektrą. Tie, kurie atvyksta pirmą kartą, yra nuvedami į rusį, išrengiami nuogai, tvirtai pririšami prie metalinio stalo. Jiems ant galvų uždedami šlapi skudurai ir paleidžiama elektra.

Dažnais atvejais elektra būna pajungiama prie genitalijų ir išeinamosios angos.

Sunkiausia dalia tenka tiems vyrams, kurie priklauso „nepaisomųjų“ kastai. Tai yra vyrai, kuriuos yra žaginęs kalėjimo administratiorius. Aukoms tenka patys purviniausi ir nešvariausi darbai.

Mirė kalėjime vos po 3 valandų

Vienas žiauriausių atvejų yra fiksuotas 2020 metais. Jaroslavo kalėjime vyriškis Romanas Saryčevas mirė įkalinimo įstaigoje praleidęs vos 3 valandas. Būtent šeštojoje kolonijoje atvykėlių „įšventinimas“ yra sukrečiantis. Lydint į vienutę kaliniai yra talžomi ir spardomi, verčiami bene bėgte keliauti į savo kameras. Procesui vykstant griaudėja vokiečių sunkiojo metalo kūrinys „Du Hast“, kurtinančiai garsiai. Šito proceso metu Romanui buvo spirta taip smarkiai, kad šiam plyšo blužnis. Metais anksčiau fiksuota 2700 mirusiųjų.

Kiek anksčiau, 2018 metais paviešinta video medžiaga, kuriame matomi šokiruojantys vaizdai kaip sargybiniai muša kalinius. Video įrašai, kartu tetrunkantys 17 minučių atskleidė brutalią aplinką Jaroslavo regiono griežtojo rėžimo kalėjime. Juose matoma, kaip prižiūrėtojai muša kalinius guminėmis lazdomis tiek, kad šiems prireikia gydymo ligoninėse. Vienam kaliniui buvo tiek sužalotos kepenys, kad jis po kelių dienų mirė Rybinsko ligoninėje, atskleidžia šeimos nariai.

Realūs vaizdai iš minėtos įkalinimo įstaigos: https://youtu.be/VvXloTlwi_c

Vieną vakarą į Jaroslavo kalėjimą atvyko specialiųjų pajėgų būrys, kurio paskirtis buvo atlikti kratą. Štai kaip viską atpasakoja vienas iš kalinių:
„Jie mėtė viską ant grindų, net maistą. Aš esu musulmonas ir man nepatiko, kad jie numetė Koraną ant grindų.“
Dėl savo priešgyniavimų vyras buvo patalpintas į bausmės kamerą. Norėdamas išvengti garantuoto sumušimo, jis bandė save žaloti pats. Tai sargybinių nesujaudino.

Vaizdo įrašas, kur apsuptas prižiūrėtojų Andrejus Ivanovas bando savo apginti, remdamasis Baudžiamuoju Kodeksu ir Konstitucija:

Po trylikos dienų vyras buvo paleistas ir iš karto hospitalizuotas. Vyriškis džiaugėsi, kad liko gyvas, tačiau gydytis jam teko 2 savaites.

Mirtinai uždaužytas bananais

Gerokai liūdniau baigėsi Gruzijos piliečiui Važai Borošviliui. Žinodami apie kraupią realybę, Važos artimieji pasamdė advokatą, kuris šį lankė reguliariai, taip užtikrindamas, kad kalinys nebus skriaudžiamas. Deja, po kiek laiko artimieji sužinojo apie sunkius sužalojimus, įvykusius balandžio 12 dieną.

Kalinys stengėsi gydytis po sužalojimų pats, tačiau išsivystė toks vidinis kraujavimas, kurio net kalėjimo gydytojai negalėjo sustabdyti. Rybinsko ligoninėje vyrui diagnozuoti sunkūs kepenų sužalojimai. Gruzijos piliečiui prireikė organų transplantacijos, bet būdamas Rusijoje, tokios pagalbos tikėtis negalėjo. Ligonis mirė gegužės devintą, neseniai susitikus su advokatu.

Panašu, kad budeliai savo aukas dažniausiai kankindavo darbo ir švietimo salėje, kaip matosi iš filmuotos medžiagos. Kalėjimo vaizdo kameros atskleidė, kad vyras bandė priešintis „medicininei apžiūrai“, kurios metu jis buvo parmuštas veidu ant stalo ir beatodairiškai mušamas guminėmis lazdomis. Vienas įtariamųjų kankintojų, Sergėjus Efremovas net turi pravardę „SS“, kaip koreliacija į nacistinės Vokietijos pajėgas. Pravardė gauta dėl šio itin brutalaus elgesio su įkalintaisiais.

Po filmukų paviešinimo Rusijoje kilo pasipiktinimo banga, 2019 metais dar 10 kalinių drįso prabilti, kad buvo kankinami kalėjime. Po tokio skandalo buvo suiminėjami asmenys iš kalėjimo vadovybės. Kyla tik vienas klausimas – ar to užteks ir ar tvarka pasikeis?

Liūdniausia yra tai, kad daugelis pareiškimų dėl žiaurumo prieš kalinius netampa bylomis dėl „įrodymų trūkumo“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: