Rosgvardiečiai sulaiko Aleksęjaus Navalno štabo narę Liubov Sobol / @teamnavalny archyvo nuotr.

Šiandien Rusijos didžiuosiuose miestuose ir Vilniuje vyksta protesto akcijos skirtos palaikyti Aleksejų Navalną. Pirminiais skaičiavimais Maskvoje į protestus susirinko virš 40000 žmonių, Sankt Peterburge virš 20000 žmonių. Pirmieji protestai vyko Tolimųjų Rytų ir Sibiro miestuose: Vladivostoke, Chabarovske,  Čitoje, kuriuose į gatves juose išėjo keli tūkstančiai žmonių. Rusijos miestuose, įskaitant Maskvą, pirminiais duomenimis iš viso yra sulaikyta virš dviejų su puse tūkstančio demonstrantų.

Žmonės iš Maskvos centro išstumiami jėga, rosgvardiečiai daužo protestuotojus lazdomis ir tempia sulaikytuosius į specialiai sulaikymams pritaikytas transporto priemones. 

Maskvoje dalyviai šaukia „Laisvę politiniams kaliniams! Laisvę Aleksejui Navalnui!“ ir „Putinas – vagis!“ bei laiko plakatus su užrašais „Nebijome senio bunkeryje!“.

Aleksejus Navalnas jau spėjo pasidalinti pirmąja žinute iš kalėjimo, kurioje jis mini, kad tikrai neturi jokių planų nusižudyti.

Vilniuje irgi įvyko Seimo nario Vytauto Bako organizuota palaikymo akcija Aleksejui Navalnui prie Rusijos ambasados Žvėryne.

Joje pasirodęs YouTuberis Skirmantas Malinauskas, buvęs Sauliaus Skvernelio patarėjas pasakoja, kad „nėra normalu, kai šalia Lietuvos, kaimyninėje valstybėje, valdžia žudo savo piliečius“. S. Malinauskas nemano, kad paskutinis A. Navalno žurnalistinis tyrimas, kurį peržiūrėjo 70 milijonų žmonių, gali iššaukti naują revoliuciją Rusijoje.

Glaudžiai bendraujantis su A. Navalno komanda S. Malinauskas teigė, kad po kiekvieno A. Navalno tyrimo nebuvo pradėtas joks ikiteisminis tyrimas, nors prieš įkalintą A. Navalną ir jo komandą yra vykdomas persekiojimas ir jie negali turėti bankinių kortelių, dėl nepagrįstų skolų.

Aš bijau dėl savo rusų draugų. Yra siaubas girdėti, kas dabar atsitiko Rusijoje. Žinau, kad dabar yra nemažai žmonių, kurie išėjo į centrines miesto gatves, – pasakojo Lietuvoje gyvenantis ir čia studijuojantis Europos paveldą Aleksandras, – ir aš labai didžiuojuosi, kad yra tokių žmonių kaip Navalnas, kurie yra prieš Putiną ir korupciją. Žmonės yra pikti Rusijoje, aš taip galvoju.“

Marija ir Arsen iš Rusijos, kurie šiuo metu gyvena Lietuvoje, teigė, kad jie atvyko į šią palaikymo akciją A. Navalnui, nes jiems rūpi žmogaus teisės.

Marija taip pat ir pridūrė: „Taip pat tikiuosi, kad ir kitos pasaulio šalys atsilieps į šį įstatymų laužymą Rusijos Federacijoje.“

Paklausta ar, jos manymu, paskutinis A. Navalno žurnalistinis tyrimas turės kokių nors didelių pasekmių Rusijai, ši pasakė: „Jau dabar tai turi didelių pasekmių Rusijai, jos visuomenei, nes Aleksejaus žurnalistinį tyrimą peržiūrėjo penkiasdešimt milijonų žmonių.“

Kitas palaikymo akcijos dalyvis Jokūbas, irgi nusprendė sudalyvauti A. Navalno palaikymo akcijoje. Jo teigimu, iš dalies ir dėl jo merginos, kuri yra iš Rusijos.

Žinant visą situaciją, kas vyksta tenai ir matant tą video, kur yra matomi Putino rūmai, kurie nėra iš sąžiningai uždirbtų pinigų, tad norisi būti čia ir išsakyti savo nuomonę, kad tai nėra teisinga. Putino gyvenimo būdas gal vis tik nėra geras kitiems, o tik jam pačiam.“

Paklaustas ar mano, jog protestai gali išsirutulioti į naują revoliuciją Rusijoje, Jokūbas minėjo, kad „ne, bet bus išreikšta žmonių nuomonė“.

Paklaustas, ką apie mano apie kontraversiško L. Ragelskio buvimą palaikymo akcijoje tik nusijuokė: „Matyt, žmogui trūksta dėmesio, matyt, norisi išsakyti savo nuomonę, bet nepavyksta, kažkaip neklauso jo. Jis tą nuomonę išsakinėja tik sau.“

Paskutinė kalbinta mergina, Rusijos pilietė Darija, IT specialistė, paskutinius devynis metus gyvenusi Baltarusijoje, teigė mačiusi viską, kas vyko Baltarusijoje: „Labai nenorėčiau, kad ir tas pats pasikartotų Rusijoje.“

Mūsų fotoreportažas iš protesto Vilniuje prie Rusijos ambasados:

© Tomo Balčiūno nuotr. / KaunoZinios.lt
© Tomo Balčiūno nuotr. / KaunoZinios.lt
© Tomo Balčiūno nuotr. / KaunoZinios.lt
© Tomo Balčiūno nuotr. / KaunoZinios.lt
© Tomo Balčiūno nuotr. / KaunoZinios.lt
© Tomo Balčiūno nuotr. / KaunoZinios.lt
© Tomo Balčiūno nuotr. / KaunoZinios.lt
© Tomo Balčiūno nuotr. / KaunoZinios.lt

Taip pat skaitykite: TOP 10 gyvų pasaulio diktatorių

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: